Arad: Senatorul PSD Arad, Mihai Fifor: creșterea prețului gigacaloriei nu are loc din cauza măsurilor Guvernului PSD, ci reflectă pierderile din rețelele de termoficare, peste 40%, care nu au fost reabilitate de către primăria Arad

Fostul ministru al Apărării Naționale, senatorul PSD Arad, Mihai Fifor, susține, într-o postare pe contul său de Facebook, că propunerile de creștere a prețului la gigacalorie, în municipiul Arad, nu au legătură cu OUG 114, așa cum susținea primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, ci cu lispa măsurile de eficientizare a sistemului, pe care ar fi trebuit să le ia primarul Gheorghe Falcă.

Conform senatorului PSD Arad, Mihai Fifor, „ultimul bir pe care îl pregătește Falcă pentru arădenii care și așa suportă printre cele mai mari taxe și impozite locale din țară, în timp ce Primăria adună zeci de milioane de euro excedent bugetar, vizează scumpirea gigacaloriei pentru populație”.

„În loc să recunoască faptul că a falimentat cu bună știință sistemul de termoficare din Arad (…) Falcă vrea acum să-i pună pe arădeni să suporte prețul incompetenței sale manageriale, dând vina pe Guvern și pe Ordonanța 114. Ordonanța de Guvern cu numărul 114 de anul trecut nu are nici o legătură cu scumpirea agentului termic pentru populație. Cum nu va avea ca influență creșterea prețului pentru energia electrică livrată consumatorilor casnici, referindu-se doar la consumatorii industriali de energie electrică.
Ordonanța vizează alte lucruri cum ar fi, de exemplu, reducerea ROBOR, de care vor beneficia milioane de români cu credite la bănci. Actul normativ a fost gândit și promovat pentru a ajuta populația, nu pentru a o aduce la sapa de lemn”, a mai declarat senatorul PSD.

„Creșterea prețului gigacaloriei reflectă pierderile din rețelele de termoficare, peste 40%, care nu au putut fi reabilitate pentru că Gheorghe Falcă a pierdut banii elvețieni, 8 milioane de euro, pentru reabilitarea lor. Și tot Gheorghe Falcă are resurse financiare la buget, în excedentul bugetar uriaș pe care l-a acumulat, pentru a putea subvenționa în interesul cetățenilor majorarea tarifului pentru producerea gigacaloriei, conform normelor ANRE. Este un adevăr care trebuie cunoscut (…)”, a mai declarat senatorul PSD Arad, Mihai Fifor.

Conform unui proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local al Municipiului, ce va avea loc pe data de 28 februarie, prețul total ar urma să crească de la 360 de lei la 596,27 de lei pentru o gigacalorie, iar de la 1 martie ppulația ar urma să plătească 391 lei în loc de 273 lei pentru o gigacalorie.