Arad: Cunoscutul sportiv, Helmuth Duckadam, născut în județul Arad, a devenit „cetățean de onoare al Municipiului București”. „Într-o zi, poate voi fi desemnat şi la mine acasă, la Arad”

Cunoscutul sportiv născut în județul Arad, Helmuth Duckadam, a primit titlul de „Cetățean de onoare al Municipiului București”, distincția fiindu-i acordată decătre primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.

Helmuth Duckadam a mulțumit Primarului General și Consiliului General al Municipiului București, declarând că este onorat să facă parte din seria de personalităţi care au fost onorate cu acest titlu.

„Sunt mândru că am fost desemnat Cetăţean de Onoare al Bucureştiului, iar, într-o zi, poate voi fi desemnat şi la mine acasă, la Arad”, a mai decalarat Helmuth Duckadam.

Onorat sa primesc titlul de ,,Cetatean de onoare al Municipiului Bucuresti" alaturi de mari personalitati din cultura, sport, invatamant si medicina.

Publicată de Helmut Duckadam pe Marţi, 18 decembrie 2018

„Sunt onorat să fac parte din seria de personalităţi care au fost onorate cu acest titlu. Mulţumesc Primarului General şi CGMB pentru aprobarea acestui proiect. Sunt mândru că am fost desemnat Cetăţean de Onoare al Bucureştiului, iar, într-o zi, poate voi fi desemnat şi la mine acasă, la Arad”, a declarat Helmuth Duckadam.

Alături de Duckadam, au mai primit distincția alte 12 personalități

Alături de Helmuth Duckadam au mai primit această distincție alte 12 personalităţi din domeniul academic, artistic, sportiv şi medical. Este vorba despre actorul Marius Bodochi, medicul Cătălin Constantin Badiu, actriţa Cezara Dafinescu, actriţa Ileana Stana Ionescu, profesorul Nicolae Istudor, sportivul Mircea Lucescu, actorul George Mihăiţă, actriţa Maia Morgenstern, sportiva Cristina Neagu, profesorul Pavel Năstase, sportivul Ivan Patzaichin şi academicianul Eugen Simion.

De asemenea, doi veterani de război, care au împlinit vârsta de 100 (Ştefan Nica) respectiv 102 ani (Corneliu Aluneanu) în An Centenar, au primit Medalie specială şi Diploma de Onoare pentru serviciile militare aduse statului român.

„Eroul de la Sevillia”, în Cartea Recordurilor

Conform wikipaedia.ro, Helmut Duckadam, care s-a născut pe data de 1 aprilie 1959, în comuna Semlac, din județul Arad, este un fost portar de fotbal al României, supranumit „Eroul de la Sevilla”. A primit această poreclă, deoarece a stabilit un record mondial în finala Cupei Campionilor, acesta apărând 4 lovituri de la 11 metri la rând.

Cum a început cariera sportivă

Primii pași în fotbal i-a făcut în comuna natală, la echipa Semlacana, în 1974 când ajunge la Școala Sportivă Gloria Arad. În anul 1977, a debutat ca portar la Constructorul Arad, în Divizia C. Un an mai târziu este transferat de UTA. După 4 sezoane la gruparea arădeană, este transferat la Steaua București, unde se impune treptat ca titular.

Este supranumit „Eroul de la Sevilla”, după ce în finala Cupei Campionilor Europeni cu FC Barcelona a apărat toate cele patru lovituri de departajare consecutive, executate de Alesanco, Pedrazza, Alonso și Marcos, având o contribuție enormă la câștigarea trofeului de către Steaua București. Performanța reușită de Helmut Duckadam pe stadionul „Sanchez Pizjuan” din Sevilla este înscrisă în Cartea Recordurilor.

Forțat să se retragă după cea mai bună reușită

În același sezon în care a reușit cea mai bună performanță a unei echipe românești, cariera sa a fost întreruptă brusc, din cauza unui anevrism care a impus o intervenție chirurgicală la brațul drept, aceasta determinându-l să iasă definitiv din fotbalul de performanță la vârsta de 27 de ani.

A revenit la Arad, la fotbal și la Poliția de Frontieră

La 3 ani de la finala de la Sevilla, în anul 1989, Duckadam s-a reîntors pe teren, pentru ultimele două sezoane, la divizionara B, Vagonul Arad. În total are 133 de apariții în divizia A, 13 în Cupa României și 9 în Cupa Campionilor Europeni.

După încheierea activității de fotbalist, Duckadam s-a angajat la Poliția de frontieră în localitatea de naștere, Semlac. A ocupat funcția de maior în cadrul Poliției. S-a pensionat însă pe caz de boală.

Nu i-a plăcut în SUA

În anul 2003, fostul portar a câștigat Loteria vizelor, primind dreptul de a emigra legal în Statele Unite ale Americii, și s-a stabilit alături de prima soție, Ildiko, și de fiica lor, Brigitte, în orașul Phoenix, Arizona, în toamna aceluiași an, dar a revenit după doar un an în țară.

În anul 2004, devine membru al Partidului Noua Generație, fiind ales ca vicepreședinte al PNG și președinte al filialei județene Arad.

Decorat de către președintele României

La data de 25 martie 2008, Duckadam a fost decorat de către Președintele României, Traian Băsescu, cu Ordinul „Meritul Sportiv” pentru rolul avut în câștigarea Cupei Campionilor Europeni de către Steaua, în 1986.

Director de imagine la FCSB

Din 11 august 2010, Duckadam ocupă funcția de președinte de imagine la FCSB.

Sursa foto: Helmurh Duckadam Facebook