Arad: Cursurile la liceul din Arad, închis după ce 59 de elevi au ajuns la spital ca urmare a deratizării, se reiau luni

Cursurile la Liceul German „Adam Muller Gutterbrunn” din Arad vor fi reluate luni, 20 ianuarie. Decizia a fost luată vineri de prefectul de Arad, Gheorghe Stoian, în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

Școala este închisă încă de marți dimineață, după ce 59 de elevi au ajuns la Unitatea de Primire Urgențe din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad în condițiile în care într-una din clădiri a a avut loc o acțiune de dezinsecție, dezinfecție și deratizare.

„În urma asigurărilor primite din partea conducerii școlii și a Direcției de Sănătate Publică a Județului Arad, a fost luată hotărârea de a fi reluate cursurile în toate clădirile și clasele unității de învățământ, începând de luni, 20 ianuarie 2020. Direcția de Sănătate Publică a Județului Arad împreună cu direcțiunea liceului vor continua să monitorizeze situația în următoarele două zile precum și luni dimineața, astfel încât să se asigure că la ora intrării elevilor în clase nu va mai exista niciun pericol pentru aceștia. După decizia de suspendare a cursurilor ca urmare a apariției problemelor de sănătate acuzate de unii elevi ai liceului, spațiile unității de învățământ au fost igienizate intensiv conform dispozițiilor Direcției de Sănătate Publică, cu sprijinul personalului de curățenie și din alte școli”, a informat, vineri, Prefectura Arad.

Numărul total al elevilor care s-au prezentat la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad acuzând iritații pe piele, la ochi și dureri abdominale este de 59, iar numărul total al elevilor internați este de 28. În acest moment mai sunt internați șase elevi, situația lor fiind bună.

Și reprezentanții Ministerul Sănătății care au efecuat control la liceul din Arad s-au simțit rău dupăce au făcut verificări în clădire. Mai mult, controlul arată că una dintre substanțele folosite este interzisă din aprilie 2019, iar o altă susbstanță ar fi fost folosită în doze de 4 ori mai mari decât ar fi normal.

Autoritățile au început o serie de anchete, iar școala a fost verificată de pompieri cu echipajul de cercetare chimică radiologică bacteorologică și nucleară.

Dosar penal, deschis în acest caz

Poliția Arad, care a stabilit că există o legatură directă între intoxiriile copiilor și acțiunea de dezinfecție, a deschis dosar penal în acest caz, fiind vizate mai multe infracțiuni: Vătămare corporală din culpă, Fals în înscrisuri sub semnătură privată, Uz de fals și Trafic de produse sau substanțe toxice.

Polițiștii și procurorii continuă cercetările în acest caz.

Sursa foto: Inspectoratul pentru Situații de Urgență Arad