Arad: Denumirea „Parcul Török Zsolt”, din centrul Aradului, după numele cunoscutului alpinist, în dezbatere publică. Urmează aprobarea în Consiliu Local

Proiectul prin care un parc central din Arad va primi numele cunoscutului alpinist român, arădeanul Török Zsolt, a fost afișat, marți, la transparență decătre Primăria Municipiul Arad.

În proiectul făcut public de municipalitate se arată că se aprobă schimbarea denumirii Parcului Copiilor „Țara Piticilor” în Parcul „Zsolt Török”.

În raportul semnat decătre primarul municipiului Arad, Călin Bibarț, se arată că este vorba despre parcul „mărginit de B-dul G-ral Dragalina, Filarmonica Arad, Faleza Mureșului și fostul cazino Arad”.

Acordarea numele Zsolt Török acestui parc este „ca un omagiu adus celui care a fost alpinistul arădean care a cucerit Alpii, Himalaya, Anzii Cordilieri, și care spunea la un moment dat: „Aparent ai atins un vârf însă, în realitate renaști”. A fost o personalitate reprezentativă și prin multe alte realizări în premiere internaționale: „Pumori-traseu în premieră mondială, Cerro Adela Sur (linie în premieră mondială), Nanga Parbat din Himalaya, cucerirea vârfului Cerro Torre din Patagonia, ChoOyu, Ama Dablam sau K2”, sunt câteva dintre reușitele amintite de către soția sa Laura Török în cererea anexată proiectului de hotărâre.

Va fi un parc ce va încuraja mișcare, escalada și lectura în rândul tinerilor, domenii pe care Zsolt pe susținea mereu.

Proiectul complet poate fi consultat la intrarea în Primăria Municipiului Arad. Până la data de 27.09.2019, la registratura Primăriei Municipiului Arad, cei interesaţi pot depune în scris recomandări, sugestii şi opinii privind aceste documente. Informaţii suplimentare pot fi solicitate începând cu data de 18.09.2019, între orele 8,00 – 18,00 Luni- Joi şi 08:00-16:00 Vineri, la Serviciul Relaţii cu Publicul, camera 5.

Cei interesaţi pot solicita în scris şi pot primi copii contra cost după aceste acte.

Documentul complet poate fi consultat în mod gratuit şi pe site-ul Primăriei Arad, la adresa www.primariaarad.ro.

Proiectul poate fi consultat direct la acest link AICI .

Primarul municipiului Arad, Călin Bibarț, a anunțat, imediat după producerea tragediei, că parcul din centrul orașului va fi primi numele lui Török Zsolt.

Török Zsolt a murit în timp ce se antrena pentru o nouă expediție

Török Zsolt a murit pe data de 14 august 2019, în Munții Făgăraș, dupăce a căzut în apropierea Vârfului Negoiu în timp ce urca singur Creasta Fierăstrăului. Se antrena pentru următoarea expediție pe care o plănuia în Caucaz împreună cu Vlad Căpușan, despre care Zsolt spunea mereu că faceau o echipă foarte bună.

Corpul lui Török Zsolt a fost găsit pe data de 17 august. Ulterior a fost decorat decătre președintele României Klaus Iohannis cu Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Cavaler, ceea ce a permis ca înmormântarea să se desfășoare cu onoruri militare.

Zsolt a murit exact la o lună după ce s-a recăsătorit.

Török Zsolt avea 45 de ani când a murit, iar pe 29 septembrie 46 de ani.