Arad: Descinderi ale DIICOT și Poliției, la Arad, pentru furturi de metale neferoase de la Compania Feroviară din Franța. Prejudiciu: cca 1 milion de euro  

16 percheziții au avut loc, miercuri, 12 februarie, în Arad, Cluj, Olt, Vâlcea și Giurgiu, în baza a două ordine europene de anchetă, emise de autorităţile franceze, într-un caz care vizează destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunile de furt calificat, tăinuire şi spălare a banilor, a anunțat, joi, DIICOT.

Descinderile au fost organizate decătre  procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală împreună cu ofițerii de poliție judiciară din cadrul Direcției de Investigații Criminale.

Conform unui comunicat de presă al DIICOT, în perioada 01.02.2019 – 18.02.2019, gruparea ar fi comis 57 de furturi, în dauna companiei feroviare franceze (SNCF Franţa ), cu un prejudiciu de cca 1 milion de euro.

Faptele comise au fost, în principal, furturi de componente, radiatoare, de la locomotive pentru dezmembrare şi valorificare a metalelor neferoase din acestea, cum ar fi cupru, aluminiu sau alamă. Gruparea a furatpeste 1.000 de radiatoare, cantitatea de metale fiind de cca 38 de tone.

În urma acţiunii, au fost ridicate înscrisuri, sumele de 40.000 de lei, 1.860 de euro, 3 motoare de ambarcaţiuni şi mai multe bancnote contrafăcute.

La acţiunea din România, alături de procurorii DIICOT, la coordonare, a participat şi judecătorul de instrucţie francez, iar la activităţile desfăşurate au asistat şi trei anchetatori ai Jandarmeriei Naţionale Franceze şi un specialist al A.P. FURTUM din cadrul Agenţiei Uniunii Europene de cooperare în materie de aplicare a legii, care a oferit sprijin prin intermediul biroului mobil.

Suportul financiar şi logistic a fost asigurat de către Eurojust.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul lucrătorilor de poliţie din cadrul inspectoratelor de poliţie judeţene Cluj, Arad, Olt, Vâlcea şi Giurgiu.

Sursa foto: diicot.ro