Arad: Directorul Transgaz, Ion Sterian, este, vineri, la Arad pentru a discuta extinderea rețelei de gaze naturale în mai multe zone ale județului

Directorul general Transgaz, Ion Sterian, este, vineri, la Arad, pentru a discuta proiectul extinderii magistralei de gaz în județul Arad, un proiect inițiat decătre parlamentarii PSD Arad, care a trezit deja lupte politice.

Conducerea Consiliul Județean Arad, care este din partea PNL, vrea să intre în asociația care discută extinderea rețelei de gaze naturale, dar parlamentarii PSD, refuză acest lucru și susțin că eventual implicare a Consiliul Județean nu ar ajuta cu nimic, ba chiar ar perlicita proiectul.

Totuși președintele Consiliul Județean, Iustin Cionca, spune că este important ca insituția să intre în asociație.

Președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, a solicitat Agenției de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) „Extindere Magistrală Gaz – Valea Crișului Alb” cooptarea Consiliului Județean în această Agenție, pentru a putea susține inițiativa primarilor care își doresc extinderea rețelei de gaz în această parte a județului.

Iustin Cionca: este necesară corelarea strategiilor locale cu Strategia de Dezvoltare a Județului Arad

În cadrul unei ședințe organizate miercuri, la Sebiș, primarii participanți, membri în Agenția de Dezvoltare Intercomunitară „Extindere Magistrală Gaz – Valea Crișului Alb” au declarat că este necesară includerea Consiliului Județean în acest ADI, pentru că astfel crește șansa extinderii rețelei de gaz în județ. În discuții s-au constatat încă suficiente neclarități legate de finanțarea documentației economice, a studiilor de fezabilitate și a cheltuielilor de racordare.

„Văd că se încearcă politizarea acestui subiect, al extinderii rețelei de gaz în județul Arad. Eu nu vreau să intru în jocurile politice, însă constat că se încearcă dezbinarea primarilor și îndepărtarea Consiliului Județean dintr-un parteneriat pentru cetățeni. Eu zic să muncim noi, împreună, primarii și Consiliul Județean, și să lăsăm politicienii să facă declarații politice, pentru că miza este foarte mare, nu una de orgoliu, nu un schimb de replici politice. Locul Consiliului Județean este alături de primăriile din județ, în orice construcție care își propune dezvoltarea Aradului” – a declarat președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca.

„Aici toți trebuie să fim uniți, primăriile cu Consiliul Județean, cu parlamentarii, cu Prefectura, să rezolvăm cât mai rapid extinderea rețelei. Asta nu este o joacă politică, dacă cineva își propune să confiște proiectul, îl pune în pericol. Mă surprinde că există voci care susțin că prin excluderea Consiliului Județean din Agențiile de Dezvoltare Intercomunitară pe gaz se va munci mai eficient, vor fi rezultate mai bune. Orice arădean de bună credință nu poate crede asta, este chiar absurd!”, a mai declarat Iustin Cionca.

Cu 22 ani de în urmă, un alt proiect de extindere a rețelei s-a oprit la Ineu

„Cu 22 de ani în urmă, a mai existat un proiect similar de extindere a rețelei de gaz până la Moneasa, dar s-a oprit în orașul Ineu, chiar dacă primăriile implicate au plătit la vremea respectivă contribuțiile necesare. Iată de ce este important ca primăriile să aibă un partener serios și constant în acest proiect, ca el să nu se stingă pe parcurs, odată cu schimbările politice”, a mai declarat președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca.

Întâlnire cu primarii, la Prefectura Arad

Directorul Transgaz se va întâlni, vineri, la Prefectura Arad cu primarii localităților vizate de extinderea rețelei.