Arad: Primarul Falcă: Aradul pierde 12 milioane de euro din cauza bugetului. Președintele CJ Arad, Cionca: nu ştim dacă putem asigura nici funcţionarea

12 milioane de euro pierde municipiul Arad în acest an din cauza modului în care Guvernul a întocmit bugetul, a declarat, joi, primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă.

Preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Iustin Cionca, şi primarul municipiului, Gheorghe Falcă, au criticat, joi, într-o conferință de presă la sediul PNL Arad, forma bugetului de stat, arătând că la nivel local se pierd sume importante de bani, iar transferarea cheltuielilor sociale către administraţia locală ar face să nu mai existe bani de investiţii şi nici măcar pentru funcţionarea instituţiilor.

Iustin Cionca: al treilea an consecutiv în care Guvernul transferă responsabilităţi către administraţia locală fără să asigure şi resursa financiară

Conform președintelui Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, „acestea este al treilea an consecutiv în care Guvernul decide să transfere responsabilităţi către administraţia locală fără să asigure şi resursa financiară, aşa cum prevede Constituţia”.

Cionca a amintit că în primul an Guvernul a obligat autoritățile locale să majoreze salariile cu 30% fără să asigure o sursă compensatorie, iar autoritățile au luat banii de la investiţii. În al doilea an, pe lângă majorările salariale, s-a decis că acele administraţii care au excedent să nu mai primească cote din TVA şi impozitul de profit. A fost pentru prima dată în istoria Aradului când Consiliul Judeţean nu a primit niciun leu de la bugetul central pentru echilibrare de sume. În consecinţă, CJ Arad a încheiat anul trecut cu o pierdere de 11 milioane de euro.

În acest an, Guvernul a transferat autorităților locale componenta socială, în condițiile în care anul trecut, din 51 milioane lei, mai bine de jumătate, adică 52% din veniturile proprii, au fost cheltuieli sociale.

Cionca a afirmat că până acum se primea de la Bucureşti între 70 şi 90% la sută din cheltuielile sociale, dar în 2019 nu se vor primi bani cu acest scop.

La rândul său, primarul Aradului, Gheorghe Falcă a declarat că „acesta este unul dintre cele mai controversate bugete” și a afirmat că nici în educație nu ajung banii de salarizare.

Primarul a acuzat Guvernul că a prezentat cifre incorecte legate de Arad și a declarat că, în 2019, bugetul municipiului „are o pierdere de 12 milioane de euro, după ce anul trecut a pierdut 16 milioane de euro” din cauza măsurilor luate de Guvern.

Președintele Consiliului Județean Arad, Iustiin Cionca, nu a putut preciza care ar fi pierderea din acest an la nivelul Consiliului Judeţean, afirmând că aşteaptă înainte „cifre exacte de la Bucureşti”.