Arad: După mai multe semnale de alarmă și amenințări, desființarea SMURD Nădlac e oficială. Autoritățile vor lua decizia pe data de 30 octombrie

Dupăce au tras mai multe semnale de alarmă și au lansat amenințări că din cauze financiare, vor închide serviciul SMURD care funcționează în subordinea Primăriei Orașului Nădlac, din județul Arad, autoritățile locale trec la fapte.  Un proiect de hotărâre care privește desființarea activității SMURD se află pe ordinea de zi a ședinței extraordinare a Consiliul Local Nădlac, ce va avea loc pe data de 30 octombrie. Anunțul a fost făcut în weekend decătre fostul primar al orașului, Vasile Ciceac, actual consilier județean PNL, edilul care a înființat servicul SMURD Nădlac.

Într-un comunicat de presă, Vasilea Ciceac cataloghează intenția ca fiind „un atac la sănătatea locuitorilor”.
Serviciul SMURD Nădlac funcționează încă din 25 ianuarie 2010, iar 12 paramedici au fost scolarizați la Centrul de Pregătire a Inspectoratului pentru Situații de Urgență Timiș. Vasile Ciceac mai spune că a discutat cu consilierii PNL şi UDSCR ca să voteze împotriva acestui proiect de hotărâre.
În ultima vreme, activitatea SMURD Nădlac este mai mult suspendată, cel mai recent motiv este că în iulie maşina a fost avariată de un şofer care nu i-a acordat prioritate, dar se anunțase încă din această vară că serviciul este bugetat doar până în septembrie pentru că bugetul oraşului Nădlac este mai mic decât anul trecut.

48 la sută din misiuni nu sunt din Nădlac

Primăria Nădlac a spus mereu că nu este corect ca să plătească pentru acest serviciu, gratuit în restul județului. SMURD Nădlac acoperă zona Pecica, Semlac, Şeitin, Peregu Mare şi autostrada Nădlac-Arad, 48% din intervenţii nefiind din Nădlac. În 2018, SMURD Nădlac a avut 329 intervenţii, iar de când şi-a început activitatea – din anul 2010 până în prezent – 6.395 de intervenţii, adică, în medie, 900 de intervenţii pe an.
Primarul orașului Nădlac nu a putut fi contactat pentru a explica motivele care propunerii de închidere  serviciului medical.

Probleme și în comuna Vinga

Și Primăria Comunei Vinga, cealaltă primărie din județ care are în subordine un serviciu SMURD, anunțase intenția de a-l închide, însă până în acest moment nu a luat decizia finală.
Cele 2 primării au încercat să treacă SMURDurile locale în subordinea Inspectoratului pentru Situații de Urgență, însă fără niciun rezultat.
Primăria Nădlac, Consiliul Județean Arad și Uniunea Democrată a Slovacilor și Cehilor din România au tras semnale de alarmă asupra desființării SMURD Nădlac, însă până în acest moment nu a apărut o variantă concretă prin care serviciul să fie păstrat.

Alte 8 module SMURD, în subordinea ISU Arad

SMURD Nădlac şi Vinga din judeţul Arad sunt singurele care funcţionează în subordinea primăriilor. Alte 8 module SMURD funcționează în subordinea Inspectoratului pentru Situații de Urgență Arad.