Arad: E oficial. 206 de clădiri degradate din Arad, supraimpozitate cu până la 500 la sută. Ce pot face proprietarii

Consilierii municipali din Arad au aprobat, joi, primele impozite majorate cu până la 500 la sută pentru proprietarii clădirilor degradate. Pentru nu mai puțin de 206 clădiri din zona istorică au fost votate asemenea impozite.

Cu 18 voturi „pentru” şi numai o singură abţinere din partea consilierului independent Marin Lupaş, toate proiectele de hotarâre care vizau aplicarea „taxei pe paragină” în cazul imobilelor degradate din zona protejată a municipiului au fost aprobate.

Conform viceprimarului municipiului Arad, Călin Bibarț, „noi urmărim ceea ce ne dorim de mult: să avem o pârghie prin care să-i determinăm pe cei care nu doresc să-şi refacă faţadele să faă acest lucru pentru că sunt proprietăţile lor”.

În deschiderea ședinței de Consiliul Local, Primăria Municipiului Arad a premiat propretarii care deja și-au renovat fațadele clădirilor.

„Aşa cum aţi văzut la începutul şedinţei sunt cetăţeni care din proprie iniţiativă au făcut acest lucru şi i-am invitat azi aici pentru le acorda respectul nostru. Constatăm că sunt unii care refuză să-şi reabiliteze proprietăţile şi trebuie să-i mobilizezi puţin. Legea ne permite ca înainte cu un an să-i verificăm şi în funcţie de gradul de degradare să propunem o majorare a impozitului care poate merge până la 500%. Din momentul în care Comisia de inventariere special constituită a început să trimită somaţii, am simţit o schimbare: numărul de solicitări de autorizaţii de construire a crescut, oamenii au început să se mobilizeze şi sunt convins că peste 90% dintre proprietari vor demara lucrări de reabilitare a faţadelor”, a mai declarat viceprimarul municipiului Arad, Călin Bibarţ.

Procentele de impozitare

206 clădiri din zona protejată a municipiului sunt în diverse faze de degradare şi vor intra la supraimpozitare. În cazul a 70 dintre ele impozitul va fi majorat cu 100%, pentru 59 de clădiri se va plăti un impozit majorat cu 200%, pentru 33 de clădiri cu 300%, pentru 27 de clădiri cu 400% și pentru 17 clădiri aflate în stadiu avansat de degradare, impozitul va creşte cu 500%.

Iar lucrurile nu se opresc aici. În zilele următoare va avea loc o nouă ședință de consiliul local în care vor fi votate impozite majorate pentru alte clădiri din mai multe zone ale municipiului.

Teatrul Vechi, de la 3.209 lei la 19.254 lei

Conform primarului, Gheorghe Falcă, unul dintre cele mai elocvente exemple de impozit majorat este cel al clădirii situate pe str. Gh. Lazăr nr.3, primul teatru de piatră din România. Până acum, valoarea impozitul a fost 3.209 lei, iar de la 1 ianuarie 2019, proprietarul va plăti 19.254 lei.

Ca să scape de supraimpozitare, proprietarii trebuie să obțină autorizații de construire şi să anunțe municipalitatea până cel târziu la data de 31.12.2018 că vor începe lucrări de reabilitare.

Ce pot face proprietari

Primarul din Arad, Gheorghe Falcă, mai spune că legea obligă autoritățile să aplice această supraimpozitare, dar municipalitatea este, în continuare, dispusă să devină partener cu deținătorii acestor proprietăți și acordăm scutire de la impozit pe 5 ani, pentru cei care își reabilitează proprietățile.

Mai mult decât atât, primăria este dispusă să realizeze reabilitarea acestor fațade pe banii municipalității, iar apoi, în 5 ani, cetățenii să ramburseze costurile de reabilitare a clădirilor ai căror proprietari sunt.

Autoritățile sper ca prin aceste măsuri, să schimbe fața din centrul orașului, unde aproape toate clădirile vechi au fațadele degdradate.