Arad: Eroii români, comemorați în Ungaria

Eroii români au fost comemorați în cadrul mai multor manifestări care au avut loc în Ungaria.

Consulul general român la Gyula, ES Florin Vasiloni, a depus flori și coroane troița eroilor, situată la marginea localității Otlaca-Pustă, dar și la monumentele eroilor situate în municipiul Debrecen, reședința județului Hajdu-Bihar.

La Otlaca-Pustă ziua de joi, 6 iunie, a avut o dublă semnificație pentru că Praznicul Înălțării Domnului (6 iunie 2019) este și hramul bisericii ortodoxe românești din Otlaca-Pustă (Pusztaottlaka), din cadrul Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria. În cadrul slujbei au fost făcute și rugăciuni de pomenire pentru eroii neamului românesc, slujba fiind oficiată decătre Preasfințitul Părinte Episcop Siluan.

Toți cei prezenți au fost invitați apoi la o agapă frățească comună, care a avut loc la Căminul Cultural din localitate. Biserica din Otlaca Pustă a fost construită din zid, în anul 1912, cu sprijinul financiar al credincioșilor și ctitorilor Ștefan Rusu și Zenovia Drăgan din localitatea Grăniceri, situată astăzi în România și are hramul Înălțarea Domnului, iar din anul 2011 este închinată și Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, Ocrotitorul Banatului. În cadrul Centrului parohial, comunitar și muzeal, de la fosta casă parohială din Otlaca-Pustă, ființează o expoziție permanentă cu obiecte de artă tradiționala românească, tot în această localitate fiind inaugurat în anul 2013, un paraclis de lemn în stil maramureșean.

Sursa foto: Florin Trandafir Vasiloni