Arad: Primarul orașului Lipova, Mircea Jichici, își pierde mandatul înainte de termen. Cel de-al 6lea primar, care rămâne fără mandat din cauza problemelor cu legea

Primarul orașului Lipova, din județul Arad, Mircea Iosif Jochici, din partea PSD, își pierde mandatul înainte de termen dupăce a pierdut procesul cu Agenția Națională de Integritate, fiind celde-al 6 lea primar din județul Arad, care își pierde, în acest mandat, funcția din cauza problemelor cu legea.

Decizia definitivă a fost luată (joi, 06.06.2019) cu majoritate decătre Înalta Curte de Casație și Justiție.

TEXTUL DECIZIEI COMPLETE.

  • Detalii soluţie: Cu majoritate, Respinge recursul formulat de Jichici Iosif Mircea împotriva Sentinţei nr.315 din 28 noiembrie 2016 a Curţii de Apel Timişoara – Secţia contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 6 iunie 2019. Cu opinia separată a domnului judecător Ionescu Marius în sensul: Admite recursul formulat de Jichici Iosif Mircea împotriva Sentinţei nr.315 din 28 noiembrie 2016 a Curţii de Apel Timişoara – Secţia contencios administrativ şi fiscal. Casează sentinţa recurată şi, rejudecând cauza, admite acţiunea în totalitate.

Procesul a ajuns la Înalta Curte dupăce primarul din Lipova a fost acuzat în 2016 decătre Agenția Națională de Integritate că în cursul anului 2013 a întocmit și semnat proiecte de hotărâre de consiliul local pentru o firmă cu care edilul și soția sa aveau o relație contractuală, mai exact îi închiriase un teren.

Mircea Jichici a atacat imediat decizia ANI la Curtea de Apel Timișoara, însă magistrații au respins anularea raportului. Edilul a atacat decizia de la Timișoara la Înalta Curtea de Casație și Justiție, unde de asemenea i-a fost respinsă cererea.

Conform procedurii, Înalta Curte trebuie să trimită Prefecturii Arad o copie a deciziei, iar apoi prefectul trebuie să emită ordin prin care să constate încetarea mandatului. Mircea Jichici nu va avea voie să candideze la nicio funcție publică pentru următorii 3 ani. Cel mai probabil, până la alegerile locale de anul viitor, Primăria Orașului Lipova va fi condusă decătre viceprimarul Vasile Dodon.

Alți 5 primari și-au pierdut funcțiile în acest mandat

Alți 5 primari din județul Arad, care au fost realeși în acest mandat, și-au pierdut funcțiile după ce au pierdut definitiv procesele cu Agenția Națională de Integritate sau au fost condamnați pentru corupție… Ovidiu Neaga de la Dezna, Gheorghe Petru Feieș de la Sebiș și Ioan Ciul de la Bocsig și-au încheiat mandatele mai repede după ce au pierdut procesele cu ANI, iar Teodor Avram de la Almaș și Traian Balint de la Covăsânț au fost condamnați pentru corupție.