Arad: Europarlamentarul Vlad Botoș, președinte al USR Arad, cere MAE soluţii pentru românii care locuiesc în Ungaria şi lucrează în România

Preşedintele USR Arad, europarlamentarul Vlad Botoş, declarat, miercuri, că a transmis Ministrului Afacerilor Externe o scrisoare prin care cere soluţii în favoarea românilor domiciliaţi în localităţi din Ungaria, din apropierea graniţelor, dar care lucrează în Arad sau în alte localităţi din vestul României.

„Aradul este localitate de graniţă, cu toate beneficiile sau problemele care decurg de aici. Închiderea graniţelor dintre Ungaria şi România creează probleme suplimentare în oraşul nostru din cauza faptului că mulţi români care lucrează în Arad au domiciliul în localităţi din Ungaria, din apropierea graniţelor”, spune Vlad Botoş, într-un comunicat de presă remis miercuri.

Europarlamentarul afirmă că este de înţeles că se doreşte protejarea populaţiei prin restricţionarea circulaţiei, „însă, în cazul acestor oameni, circulaţia este o necesitate”.

„Ministerul Afacerilor Externe trebuie să ia măsuri rapid pentru a rezolva situaţia celor care lucrează în Arad şi locuiesc în Ungaria, pentru că sunt în joc mijloacele lor de subzistenţă. Trebuie găsită o modalitate pentru a-i sprijini pe toţi cei aflaţi în această situaţie. Dacă aleg să stea la domiciliul din Ungaria, riscă să îşi piardă locurile de muncă, afacerile, iar dacă aleg să stea în România, nu au unde să locuiască”, a mai declarat Vlad Botoș.
El mai spune că „aceşti oameni sunt, de fapt, responsabilitatea ambelor state”.

Încercând să limiteze răspândirea infecțiilor cu noul coronavirus, Ungaria și-a închis granițele complet pentru cetățenii străini marți noaptea la ora 01:00. Sunt exceptate transporturile de marfă, care trebuie să urmeze trasee, benzinării și condiții special aprobate de Guvernul de la Budapesta.