Arad: Fără camioane prin Ungaria în perioada Crăciunului. Măsuri speciale la frontiera de vest

Autocamioanele nu vor mai avea voie să intre în Ungaria în perioada Crăciunului, a anunțat, marți, Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea, care acoperă județele Arad și Bihor.

Perioada cu restricţii începe sâmbătă, 22 decembrie, de la ora 23,00, până duminică, 23 decembrie, ora 23,00, fiind valabilă şi luni, 24 decembrie, de la ora 23,00 până miercuri, 26 decembrie, ora 23,00.

Poliția de frontieră din vestul țării se așteaptă cadupă aceste restricţii să existe un aflux mare de camioane, dar promite că s-a pregătit logistic şi cu personal, ca să poată face faţă situației şi să deschidă toate arterele disponibile, în limita configurației fiecărui punct, pentru a nu înregistra cozi mari. Numărul mijloacelor de transport marfă creşte ca urmare a intensificării comerţului din perioada de sărbători.

Recomandări pentru șoferi: 11 puncte de trecere rutiere

Pentru evitarea aglomerărilor, în general, ITPF Oradea recomandă participanţilor la trafic tranzitarea tuturor celor 11 puncte de frontieră cu specific rutier existente la graniţa româno-ungară. În total, sunt disponibile, atât pe sensul de intrare în ţară, cât şi pe sensul de ieşire, câte 52/54 de benzi de control pe sens.

Din aceste motive, poliţiştii de frontieră recomandă să se folosească şi toate puncte de trecere a graniţei. În judeţul Arad sunt patru puncte auto de trecere a frontierei, la Nădlac pe DN7, la Nădlac pe autostradă, la Turnu şi Vărşand. În judeţul Timiş se poate trece pe la Cenad, în judeţul Bihor pe la Salonta, Borş, Valea lui Mihai şi Săcuieni, iar în Satu Mare pe la Urziceni şi Petea.

Aplicație utilă pe politiadefrontiera.ro

Pentru a veni în sprijinul participanţilor la trafic, Poliţia de Frontieră Română a dezvoltat o aplicaţie on-line, disponibilă pe pagina de internet politiadefrontiera.ro, care prezintă o medie a timpilor de aşteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei. Cine este nemulţumit de cum merg controalele în Frontieră, poate reclama la numărul de telefon 021-95.90.

Punctul de trecere a frontierei de pe autostrada Nădlac-Arad, cel mai tranzitat

Din experienţa anilor trecuţi, s-a stabilit că, în anumite puncte de trecere ale frontierei, în această perioadă se înregistrează valori de trafic foarte crescute, aproape duble faţă de o perioadă normală. În decembrie 2017, PTF Nădlac II de pe Autostrada Nădlac-Arad a fost cel mai tranzitat punct de trecere rutier, cu peste 500.000 persoane şi 200.000 mijloace de transport.

Per total, în luna decembrie 2017, au tranzitat prin punctele de trecere a frontierei din județele Arad și Bihor circa 1,6 milioane persoane, precum şi peste 450.000 de mijloace de transport. Dintre acestea, aproximativ 720.000 de treceri au fost pe sensul de intrare în ţară (680.000 cetăţeni UE şi 40.000 cetăţeni non – UE).