Ceade-a 6a ediţie a Festivalului Alaiul Dubaşilor,care are loc, duminică, în comuna Săvârşin din judeţul Arad, reuneşte 6 formaţii de colindători din 2 judeţe… Arad și Hunedoara. Participă dubaşi din Săvârşin, Petriș. Julița, judeţul Arad, Visca, Ilia şi Pojoga – din Hunedoara.
Manifestarea începe la ora 16 la biserica ortodoxă din Săvârşin, iar apoi colindătorii vor porni în alai pe DN7 către sala de evenimente din Săvârşin, unde va avea loc festivalul propriu zis.
Conform primarului comunei Săvârșin, Ioan Vodicean, şi el, fost dubaş,”așteptăm 6 echipe de dubași din arealul în care există de zeci de ani păstrat acest obiecei, mersul cu duba în Ajunul Crăciunului, ca să vină la Biserica Ortodoxă din Săvârșin, acolo unde se va cânta câte o colindă, colindătorii vor primi binecuvântarea preotului paroh din Săvârșin, dupăcare are loc o paradă a obieciurilor de iarnă pe Șoseaua Regele Mihai până sala de evenimente, unde se va desfășura un spectacol-concurs, iar cei mai buni dintre aceste cete de colindători, aceste echipe de dubași, vor primi un trofeu, marele premiu al Festivalului Alaiul Dubelor”.
„Am fost ajutați în acest demers decătre Centrul Cultural Județean Arad și alături de cei din zonă am reușit și în acest an să adunăm aceste cete de colindători care să dovedească că sunt demni a duce mai departe acest minunat obicei”, a mai declarat primarul comunei Săvârșin, Ioan Vodicean, şi el, fost dubaş.
Prestaţia dubaşilor va fi apreciată nu doar de spectatori, ci şi de un juriu format din etnologi şi oameni de folclor.
Invitații special, care nu participă în concurs, sunt o ceată de colindători din orașul Petrila, județul Hunedoara.
Cu toate că sunt trecuți pe afiș, dubașii din județul Timiș, nu mai ajung la festivalul din comuna Săvârșin.
Formaţiile de dubaşi sunt compuse excluse din băieţi. Nu oricine poate fi însă dubaş.
Tradiţia mersului cu duba este veche de circa 200 de ani şi se mai păstrează doar în câteva localităţi de pe Valea Mureşului,
Intarea la Festivalulul Alaiul Dunbaşolir este liberă.
Dubașii din Săvârșin, preferații Regelui Mihai I
Dubaşii de la Săvârşin sunt cei mai cunoscuţi de pe Valea Mureşului şi erau preferaţii Regelui Mihai. În fiecare ajun de Crăciun, prima casă din comună la care se opresc Dubaşii pentru a duce vestea naşterii Mântuitorului este Castelul Regal. Regele Mihai îi primea mereu pe terasa castelului sau în satul regal. Sute de localnici sau oameni veniţi de la zeci de km depărtare, care nu fac parte din alaiul dubaşilor, mergeau atunci la Castel doar pentru a-l vedea pe Regele Mihai. Când era în putere, Regele rămânea în curtea Castelului cu colindătorii pe care îi cinstea cu cozonac, vin fiert sau ceai cald. Stătea de vorbă cu toată lumea şi făcea zeci de fotografii cu cei care îl rugau să se fotografieze cu el.