Arad: Pictura din prima catedrală construită după 1989 în România, Catedrala Arhiepiscopală din Arad, sfințită în prezența a mii de credincioși

Pictura Catedralei Arhiepiscopale „Sfânta Treime” dincentrul municipiului Arad a fost sfințită, duminică, pe data de 9 decembrie, în prezența câtorva mii de credincioși. Catedrala de la Arad este prima catedrală construită în România după 1989.

Faceți click pe albumul foto-video pentru a vedea fotografii și video de la slujba de sfințire a picturii din Catedrala Arhiepiscopală a Aradului

ARADCU SFINȚIREA PICTURII DIN CATEDRALA ARHIEPSICOPALĂ ARAD, DUM09DEC

Publicată de Ciprian Arad pe Duminică, 9 Decembrie 2018

Slujba de sfințire a picturii Catedralei Arhiepiscopale „Sfânta Treime” dincentrul municipiului Arad a fost oficiată decătre IPS Părinte IOAN, Mitropolitul Banatului, împreună cu un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi.

Conform IPS Ioan, Mitropolitul Banatului, „această catedrală este o floare pe care credincioșii pe care credincioșii din părțile Aradului au oferit-o astăzi marilor părinți ai patriei, ierarhi și oameni de stat, care în urmă cu 100 de ani s-au trudit să-i adune pe toți românii de-o parte și de alta a Carpaților”.

„Acesta este ca semn de recunoștință și este și un semn care se îndreaptă către pe viitor, ca cei care vor veni după noi să-și cintească înaintașii, să-și păstreze credința în Dumnezeu și să-și iubească neamul și țara așa cum și-au iubit-o înaintașii noștri în urmă cu 100 de ani, când la Alba Iulia toți au fost într-un cuget și o simțire românească”, a mai decalarat IPS Ioan, Mitropolitul Banatului.

Catedrala a fost arhiplină, mii de oameni dorind să fie prezenți la un evneiment unic în viața oricărui credincios… sfințirea picturii unei catedrale arhiepiscopale.

Pictura se întinde pe circa 5.500 mp

Pictura a fost realizată timp de aproape 8 ani, între 1 noiembrie 2010 – 30 mai 2018), într-o tehnică speicială, decătre pictorul bisericesc Cătălin Băluț și echipa sa. Cel mai greu a fost realizarea stelei în 8 colțuri din cupola centrală, care are circa 300 mp.

Conform artistului plastic, pictor bisericesc Cătălin Băluț, „a fost o lucrare care a provocat din toate punctele de vedere, în afară de cea a dimensiunii, însumând peste 5.500 de mp pictură în frescă, până la a găsi o modalitate de a decora cu pictură această catedrală în așa fel încât ea să fie percepută de arădeni ca o pictură care le aparține”.

„Pictura aceasta, pe lângă icoanele care sunt realizate după modele de pictură athonită, a fost subliniată de ornamente cu caracter art-nouveau pe care le întâlnim pe toată arhitectura din Arad, pe toate fațadele de clădiri din Arad, și cu care oamenii fiind obișnuiți, pot să perceapă această pictură mai puțin întâlnită la ei, această pictură grecească, o pot percepe mai ușor, mai aproape de sufletul lor”, a mai declarat artistul plastic, pictor bisericesc Cătălin Băluț.

Suprafața pictată este de aproape 5.500 de mp, din care pe circa 35 la sută s-a aplicat foiță de aur de 24 de karate. Costurile totale se ridică la peste 10,1 milioane de lei. Mai mult de jumătate, adică peste 52 la sută din bani au venit de la persoane fizice, iar diferența de la autorități ale statului.

Când a fost pusă piatra de temelie a Catedralei

Piatra de temelie a Catedralei a fost pusă de către episcopul în acea vreme, actualul arhiepiscop Dr. Timotei Seviciu, pe data de 24 noiembrie 1991, lucrările propriu-zise au început în 1992, iar Catedrala a fost sfințită în 6 decembrie 2008 decătre Preafericitul Părinte Daniel, Patrhiarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu Chiriarhul eparhiei Aradului.

Catedrala are 5 clopote care au fost turnate la cea mai prestigioasă fabrică din Europa, Grass Mayer din Innsbruck, Austria. Cântăresc în total 6.565 kg. Pe catedrală se află o cruce de 7,3 m înalțime și 2 cruci de 3,5 m înălțime.

Moaște primite în dar de la Vatican

Catedrala Arhiepsicopală are moaște ale Sfântului Părintelui Ioan Gură de Aur, Arhiepiscopul Constantinopolului, primite în dar de la Vatican.