Arad: Finalul judecății pentru „Bonnie şi Clyde ai Estului”, reluat. Cuplul a comis un jaf și în județul Arad

0
1

Finalul judecăţii în dosarul celor supranumiţi „Bonnie şi Clyde ai Estului” va fi reluat, a decis, definitiv, Curtea de Apel Alba Iulia.

Cetățenii unguri Varga Sandor şi Turi Emese, care, în perioada august-decembrie 2007, înarmați fiind, au jefuit mai multe case de amanet din Hunedoara, Codlea, Oradea şi Pecica, iar pe o vânzătoare au împuşcat-o în cap, au fost condamnaţi în primă instanţă, la Tribunalul Hunedoara, la 15 ani de închisoare şi, respectiv, 7 ani şi 6 luni de închisoare.

Curtea de Apel Alba Iulia a admis apelurile declarate de cei 2, a desființat sentinţa penală în întregime şi a dispus trimiterea cauzei spre rejudecare Tribunalului Hunedoara. Ultimul act procedural rămas valabil cel dat cu o lună înaintea condamnării.

Cunoscuţi în mediul public ca „Bonnie şi Clyde ai Estului”, pentru mai multe crime şi jafuri comise în Ungaria, unde au fost prinşi, de altfel, în 2010, cei 2 se alfă în 2 penitenciare din Ungaria, bărbatul fiind condamnat la închisoare pe viaţă, iar femeia la 17 ani de închisoare.

În primă instanţă, la Tribunalul Hunedoara, în octombrie 2018, Varga a fost condamnat, prin contopirea mai multor pedepse, la 15 ani de închisoare pentru tentativă la infracţiunea de omor calificat şi deosebit de grav, tâlhărie, tentativă la infracţiunea de tâlhărie, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi furt calificat.

Turi Emese a fost condamnată şi ea la 7 ani şi 6 luni de închisoare, pentru complicitate la tentativă la omor calificat şi deosebit de grav, complicitate la tâlhărie şi complicitate la tentativă de tâlhărie.

Tribunalul Hunedoara i-a obligat pe inculpaţi, în solidar, să plătească diverse sume de bani drept daune materiale Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”, Spitalului municipal „Dr. Al. Simionescu” Hunedoara şi Serviciul Judeţean de Ambulanţă Hunedoara.

De asemenea, au fost stabilite daune materiale de peste 44.367 de lei către SC Aristocrat Credit SRL Hunedoara, precum şi 200.000 de euro sau echivalent în lei la data plăţii daune morale către una dintre vânzătoare.

Decizia Tribunalului Hunedoara obliga pe inculpaţi şi la plata sumelor de câte 35.000 lei fiecare cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

Cei doi infractori au atacat şi jefuit patru case de amanet din mai multe judeţe ale ţării în perioada august-decembrie 2007. Între faptele comise se numără şi cea prin care o vânzătoare a unei case de amanet din municipiul Hunedoara a fost împuşcată în cap în timpul unui jaf din decembrie 2007, femeia supravieţuind după ce glonţul i-a trecut prin ochi.

În rechizitoriul întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se arată că în perioada august – decembrie 2007, cei doi inculpaţi au pătruns în incinta a patru case de amanet, aflate pe raza a diferite judeţe. Sub ameninţarea unui pistol, Varga Sandor le determina pe angajatele caselor de amanet să-i dea banii şi bijuteriile aflate acolo, după care părăsea locul cu diferite autoturisme.

Ultima oară, în decembrie 2007, bărbatul a intrat într-o casă de amanet din Hunedoara şi a tras cu arma asupra unei angajate. În urma împuşcăturii, victima a supravieţuit, dar şi-a pierdut ochiul stâng, iar viaţa i-a fost pusă în pericol.

Cei doi se află în detenţie în prezent în două penitenciare din Ungaria.