Arad: Fostul ministrul al Apărării Naționale, Mihai Fifor: apel la cetățeni ca să anunțe autorităților orice activitate suspectă cu creșterea animalelor și acuză instituțiile din Arad că au tratat prea lejer pericolul pestei porcine africane

Fostul ministrul al Apărării Naționale, senatorul PSD Arad, Mihai Fifor, cere, marți, cetățenilor să anunțe autorităților orice activitate suspectă cu creșterea animalelor și acuză instituțiile din Arad că au tratat prea lejer pericolul pestei porcine africane.

Mihai Fifor a postat declarația, marți, pe contul său Facebook, dupăce în Arad ai fost confirmate primele cazuri de pestă porcină africană, generate de un traficant de animale.

Mihai Fifor spune că știe ce eforturi supra-omenești a făcut Guvernul României pentru a împiedica răspândirea pestei porcine africane în țară și pentru a veni în sprijinul celor afectați pentru că în calitatea pe care a avut-o, de ministru al Apărării Naționale, alături de ceilalți membrii din cabinet, a fost direct implicat în acest proces.

„Cu toate că există planuri pentru combaterea pestei porcine africane elaborate de Comitetul național pentru combaterea bolilor, cu responsabilități clare pentru fiecare instituție, constat că apariția focarului de la Arad demonstrează că instituțiile au tratat prea lejer această problemă”, mai scrie Mihai Fifor.

„Nu este admisibil ca o persoană fizică să desfășoare la scară largă activități de intermediere și comerț cu porci, mai ales în contextul apariției bolii în România, și nimeni să nu se sesizeze. Și asta în mijlocul unui oraș ca Aradul unde chiar legea interzice creșterea și deținerea la scară industrială a porcilor în gospodăriile populației. Evident, este vorba și despre inconștiența cetățenilor care au văzut și au tolerat situația, în loc să reclame autorităților că s-a încălcat legea și există potențialul apariției bolii în Arad”, a mai declarat Mihai Fifor.

„Pesta porcină africană nu este un moft al cuiva”

Fostul ministru al Apărării Naționale a ținut să tragă atenția asupra pericolului pe care îl reprezintă boala, spunând că „pesta porcină africană nu este un moft al cuiva, iar state de talia Franței sau Spaniei au avut nevoie de decenii pentru a eradica pesta porcină africană, pentru care nu există leac”.

Apel la cetățeni și la instituții

Mihai Fifor a mai declarat că face „apel la cetățeni să se implice și să reclame orice potențial caz de genul celui de acum, pentru a preveni apariția de noi focare. Iar instituțiile, Direcția sanitar-veterinară, Garda de Mediu, Poliția, Jandarmeria, ISU și, mai ales Poliția Locală trebuie să acționeze conform prerogativelor lor pentru aplicarea planurilor de intervenție stabilite de Comitetul național pentru combaterea bolilor și structurile acestuia din teritoriu”.

Pesta porcină africană, adusă în județ de către un traficant de animale

Pesta porcină africană a fost confirmată, luni, la 5 cadavre de porci pe care un traficant de animale le-a aruncat pe un câmp de la marginea orașului. Pentru că informațiile arată că în acel lot au mai existat alte 16 cadavre de porci, pompierii, jandarmii și polițiștii caută prin gunoaiele de pe câmpurile de la marginea municipiului și celelalte cadavre.