Arad: Fostul șef al Inspectoratului Școlar Arad, prof. Claudius Mladin, a câștigat, în primă instanță procesul cu Ministerul Educației, și va fi repus pe funcție

Fostul șef al Inspectoratului Școlar Arad, prof. Claudius Mladin, a câștigat în instanță, vineri, repunerea sa pe funcție. Hotărârea nu este definitivă, dar este excutorie imediat.

În aceste condiții, Claudius Mladin ar trebui să se întoarcă la conducerea Inspectoratului Școlar Arad din momentul în care actele de la Curtea de Apel Timișoara ajung la Ministerul Educației Naționale.

Curtea de Apel Timișoara i-a dat, vineri, câștig de cauză în procesul cu MINISTERUL EDUCAŢIEI NAŢIONALE şi COMISIA DE CONTESTAŢII privind evaluarea activităţii manageriale desfăşurate.

Magistrații au dispus anularea Hotărârii Comisiei de Contestaţii, a raportului încheiat în urma soluţionării contestaţiei privind evaluarea activităţii manageriale desfăşurate de către Claudius Lucian Mladin în calitate de inspector şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad, în anul şcolar 2016-2017, a fişei de evaluare, a rezultatului evaluării şi refacerea procedurii de evaluare.

De asemenea, s-a dipus anularea Ordinului nr. 3979 din 18.06.2018 prin care s-a dispus eliberarea reclamantului din funcţia de inspector şcolar general al Inspectoratului Şcolar al Judeţului Arad, începând cu data de 18.06.2018, precum şi încetarea, cu aceeaşi dată, a contractului de management încheiat între Mladin şi Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice.

Ministerul Educației este obligat să-l repună pe Claudius Mladin în funcţia publică deţinută anterior, cu plata de despăgubiri constând în contravaloarea drepturilor sale salariale, actualizate cu indicele inflaţiei, precum şi a dobânzii aferente, începând cu data revocării sale din funcţie şi până la data repunerii în funcţie.

Claudius Mladin a fost schimbat din funcție de 2 ori, de fiecare dată, câștigând în instanță revenirea la conducerea Inspectoratului Școlar Arad. Schimbările au fost în 20 iulie 2018 și 18 august 2017 alături de alţi 12 inspectori şcolari şef din ţară.

În acest moment, Cladius Mladin este profesor la Colegiul Naţional Preparandia Dimitrie Ţinchideal din municipiul Arad.

Claudius Mladin a condus inspectoratul şcolar de mai mulţi ani, iar în 2015 a obţinut postul prin concurs, având mandat până în 2019. Sub conducerea sa, rezultatele la bacalaureat şi evaluarea naţională au crescut de la an la an, iar Inspectoratul Şcolar şi-a inaugurat, în vara lui 2017, un nou sediu.

Actualul inspector şcolar general delegat pe funcție este inspectorul adjunct, Anca Stoenescu, care este consilier municipal PSD. Celălalt inspector şcolar general adjunct, Nicolae Pellegrini, a câştigat postul prin concurs şi nu deţine vreo funcţie politică.

 

TEXTUL COMPLET AL SENTINȚEI

14.12.2018
Ora estimata: 09:00
Complet: F16
Tip solutie: Admite in parte cererea
Solutia pe scurt: Admite în parte ac?iunea modificată formulată de reclamantul MLADIN CLAUDIUS LUCIAN în contradictoriu cu pârâţii MINISTERUL EDUCAŢIEI NAŢIONALE şi COMISIA DE CONTESTAŢII privind evaluarea activităţii manageriale desfăşurate de către inspectorii şcolari generali, inspectorii şcolari generali adjuncţi, din inspectoratele şcolare şi directorii caselor corpului didactic, de pe lângă Ministerul Educaţiei Naţionale. Dispune anularea Hotărârii Comisiei de Contestaţii, a raportului încheiat în urma soluţionării contestaţiei privind evaluarea activităţii manageriale desfăşurate de către reclamantul Mladin Claudius Lucian în calitate de inspector şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad, în anul şcolar 2016-2017, a fişei de evaluare, a rezultatului evaluării şi refacerea procedurii de evaluare conform procedurii prevăzute de OMEN nr. 4315/11.08.2014. Dispune anularea Ordinului nr. 3979 din 18.06.2018 prin care s-a dispus eliberarea reclamantului din funcţia de inspector şcolar general al Inspectoratului Şcolar al Judeţului Arad, începând cu data de 18.06.2018, precum şi încetarea, cu aceeaşi dată, a contractului de management nr.10182/19.08.2015 încheiat între reclamant şi Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice. Obligă pârâtul la repunerea reclamantului în funcţia publică deţinută anterior, cu plata de despăgubiri constând în contravaloarea drepturilor sale salariale, actualizate cu indicele inflaţiei, precum şi a dobânzii aferente, începând cu data revocării sale din funcţie şi până la data repunerii în funcţie. Respinge cererile cu obiect suspendare Hotărâre Comisie de Contestaţii ?i Ordin eliberare din func?ie. Respinge cererea cu obiect daune morale. Obligă pe pârât la cheltuieli de judecată către reclamant în sumă de 3150 lei. Cu drept de recurs în termen de 5 zile de la comunicare în ce prive?te suspendarea ?i în termen de 15 zile de la comunicare în rest, care se depune în mod obligatoriu la Curtea de Apel Timişoara. Pronunţată în şedinţă publică azi, 14.12.2018.
Document: Hotarâre  330/2018  14.12.2018″