Arad: Biserica de lemn din Vidra, comuna Vârfurile, apare pe marginea filelor unei cărți în 1708

Prezentarea bisericilor de lemn din județul Arad continuă. Campania derulată decătre Consiliul Județean Arad ajunge, vineri, în satul Vidra din comuna Vârfurile.

Una dintre cele mai vechi biserici din județ

Biserica de lemn din Vidra, care este una dintre cele mai vechi biserici din județ, se află în patrimoniul național şi poartă hramul „Sfinții Cosma și Damian”. La această biserică se remarcă turnul de lemn, în formă de prismă cu un frumos „coif” de factură barocă. În prezent, aici nu se mai oficiază slujbe, deoarece sunt necesare lucrări de restaurare. Atât autoritățile locale cât și preotul bisericii încearcă să obțină surse de finanțare pentru a păstra edificiul în cele mai bune condiții.

„În anul 2009 am început lucrările de construcţie ale noului lăcaş de cult în satul Vidra. În prezent slujbele se oficiază în această biserică, dar păstrăm cu pioşenie şi mândrie amintiri despre vechea biserică, considerată un simbol nu doar al satului Vidra, ci şi al întregii văi a Crişului”, a declarat preotul paroh din Vidra, Bujor Nicoară.

„Încercăm să conservăm acest lăcaș de cult pentru a putea păstra și reda generațiilor viitoare frumusețea și unicitatea acestuia. Comuna noastră are mai multe repere culturale, istorice, de tradiţie, iar biserica de lemn din Vidra face parte din acest patrimoniu al nostru. Ne dorim ca această biserică să fie un centru de atracţie, un obiectiv turistic şi religios”, a declarat Radu Giurgelea, primarul comunei Vârfurile.

Însemnări despre biserică încă din 14 martie 1708

Conform celor scrise de dr. Coriolan Petreanu – specialist de seamă al arhitecturii din Transilvania – biserica de lemn ar data din anul 1771, dar distinsul istoric face precizarea: „comunic cu rezerve aceste date”, semn că vechimea bisricii ar putea fi mai mare. Conform unei însemnări făcută în 14 martie 1708 pe filele unui exemplar al Cazaniei lui Varlaam, de preotul Ioan din Vidra, aflăm că la începutul secolului al XVIII-lea exista deja o biserică de lemn. Dintr-o altă însemnare, făcută în anul 1732, pe filele aceleiași Cazanii, se vorbește de o altă biserică, edificată, „mai sus de biserica cea bătrână”. Alți autori fac precizarea că Biserica din Vidra a fost construita în anul 1724, din lemn de stejar, lucrat măiestrit și acoperită cu șindrilă.

Restaurată la 1800, 1900 și 1964 

În decursul vremii, pe la anul 1800, biserica a fost supusă unei reparații capitale, păstrându-se vechiul stil și forma, iar după anul 1900 i s-au mai efectuat unele reparații, prin înlocuirea unei părți din șindrila veche. În anul 1964 din inițiativa credincioșilor parohiei și sub îndrumarea preotului s-a procedat la restaurarea radicală a bisericuței.

Lucrările s-au încheiat în toamna anului 1964 când, la data de 27 septembrie, a fost sfințită de către Teoctist Botoșăneanul – Episcop al Aradului. Această restaurare s-a putut face datorita implicării Direcției Monumentelor Istorice și a Departamentului Cultelor, care a
încuviințat aceste lucrări.

Stilul bizantin în care s-a construit inițial Biserica se păstrează și în prezent, restaurarea făcându-se prin înlocuirea bârnelor putrezite precum și a acoperișului și turnului. Tot atunci s-a consolidat și fundația clădirii. Din păcate, din pictura veche nu se mai păstrează nimic.

Bisericile de lemn, într-un circuit turistic-religios

Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad, cel care a lansat camopania, spune că, speră ca aceste biserici să fie introduse într-un circuit turistic-religios. Județul Arad are o inestimabilă zestre etnografică și religioasă prin cele peste 40 de biserici de lemn, răspândite pe Văile Mureșului și Crișului Alb.

Sursa foto: Consiliul Județean Arad