Arad: FOTO 5 angajați ai ISU Arad, avasanți în grad înainte de termen. Motivul

5 subofițeri dincadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Arad au fost avansați în gradul militar următor înainte de expirarea stagiului minim in grad, cu ocaziea Zilei Protectiei Civile din România.

Este vorba despre plutonierii major Ancuța Cosmina Balog, Angi Cornea, Ioan Tamaș, Florin Trifoi și Lucian Toc, care au fost ridicați la gradul de plutonier adjutant.

Conform purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Arad, maior George Pleșca, cei 5 subofițeri au fost avansați pentru merite deosebite în executarea activităților și misiunilor.

Ce este Protecția Civilă

Protecția civilă este o componentă a sistemului securității naționale și reprezintă un ansamblu integrat de activități specifice, măsuri și sarcini organizatorice, tehnice, operative, cu caracter umanitar și de informare publică, planificate, organizate și realizate în România potrivit legii nr. 481/2004, în scopul prevenirii și reducerii riscurilor de producere a dezastrelor, protejării populației, bunurilor și mediului împotriva efectelor negative ale situațiilor de urgență, conflictelor armate și înlăturarii operative a urmărilor acestora și asigurării condițiilor necesare supraviețuirii persoanelor afectate.

Protecția Civilă, înființată în România, de către Regele Carol al II-lea, pe data de 28 februarie 1933

În România, Protecția Civilă a luat ființă în 28 februarie 1933, când Regele Carol al II-lea semna Înaltul Decret Regal nr. 468, prin care se aproba „Regulamentul de Funcționare a Apărării Pasive contra atacurilor aeriene”. Scopul Protecției Civile era acela de a „limita efectele bombardamentelor aeriene asupra populației și resursele teritoriului, fie asigurându-le protecția directă, fie micșorând eficacitatea atacurilor”. Acest moment este considerat a fi data de naștere a Protecției Civile în România, Apărarea Pasivă devenind o armă de sine stătătoare. Ca urmare a evenimentelor care au fost , an de an voluntarii și pompierii sărbătoresc pe 28 Februarie Ziua Protecției Civile din România.

Sursa foto: Inspectoratul pentru Situații de Urgență Arad