Arad: FOTO Eroii români, comemorați de „Ziua Morților”, în mai multe localități din Ungaria

Eroii români au fost comemorați, zilele trecute, de „Ziua Morților” în mai multe localități din Ungaria.

Conform consulului general al României la Gyula, ES Florin Vasiloni, cu prilejul sărbătorii „Ziua morţilor” (sărbătoarea tuturor sfinţilor, tradiţională în creştinătatea occidentală), ceremoniile au fost organizate în cinstea eroilor români în localităţile Micherechi (Mehkerek), Şercad (Sarkad) şi Jula (Gyula), (județul Bekes).

La Micherechi, în prezenţa multor localnici, reprezentanţi ai primăriei locale, profesori, pedagogi, elevi şi preşcolari de la şcoala şi grădiniţa din localitate, au fost depuse coroane de flori la monumentul ostaşilor români din cimitirul localităţii, căzuţi în septembrie 1944 în luptele purtate după trecerea frontierei româno-ungare. Ceremoniile au avut loc la „Monumentul strămoşilor”, inaugurat în anul 2016 în centrul localităţii, donaţie a preotului Nicolae Bordaşiu din Bucureşti, şi la monumentul ostaşilor ungari, etnici români din Micherechi, căzuţi în cel de-al doilea război mondial, aflat în centrul localităţii, lângă primărie.

Elevi ai şcolii din Micherechi au prezentat un program de poezii în limba română.

Monumentul ostaşilor români neidentificaţi

La Sarkad, evenimentele au început la primăria localității, iar apoi au urmat o ceremonie religioasă și depuneri de coroane de flori la monumentul ostaşilor români neidentificaţi, şapte la număr, căzuţi în septembrie 1944, în luptele purtate după trecerea frontierei româno-ungare. Monumentul, care a fost ridicat în urmă cu câţiva ani prin grija Autoguvernării Române din Sarkad în cimitirul orăşenesc, este situat alături de un altul dedicat soldaţilor ungari căzuţi în zonă şi de un obelisc în cinstea soldaţilor sovietici decedaţi, mutat după 1990 din centrul oraşului Sarkad.

Consulatul General al României la Gyula a organizat, în cimitirul din cartierul „Oraşul Mic Românesc din Gyula”, un serviciu religios comemorativ, cu depunere de coroane de flori, în memoria Excelenţei Sale Simion Pop, fostul ambasador al României în Ungaria, în perioada 1990-1992. S-a evocat astfel memoria ilustrului diplomat, decedat şi înmormântat în cimitirul din Gyula în luna mai 2008. Simion Pop, jurnalist şi scriitor, a fost printre altele, redactor la Radiodifuziunea Română, redactor-şef al revistei “România pitorească”, vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor.

 

Ziua Armatei României, la Budapesta

La Budapesta a avut loc un ceremonial militar româno-ungar dedicat Zilei Armatei României.

„Au fost depuse coroane la Monumentul Eroilor Români, ridicat în memoria ostaşilor români care şi-au pierdut viaţa pe teritoriul Ungariei, în timpul celui de-al doilea război mondial. Ceremonialul s-a desfăşurat în prezenţa unor membrii ai corpului diplomatic acreditat la Budapesta, a reprezentanţilor Ministerului Apărării din România şi din Ungaria, precum şi a unor ataşaţi militari acreditaţi în capitală ungară”, a mai declarat consulul general al României la Gyula, ES Florin Trandafir Vasiloni.

Printre cei prezenți s-au aflat ambasadorul României la Budapesta, Marius Lazurca, directorul Institutului Cultural Român Budapesta, Simona Teodorescu, sau consulul general al României la Szeged, Daniel Banu. Manifestarea, care a cuprins şi defilarea soldaţilor români şi magiari, a continuat cu o recepţie la Ambasada României la Budapesta.

Sursa foto: Consulul general al României la Gyula, ES Florin Trandadir Vasiloni