Arad: FOTO VIDEO Caricaturi și umor din mediul rural, la „Gura Satului”

Judeţul Arad a fost timp de câteva zile, capitala umorului românesc. Peste 100 de caricaturişti, formaţii satirice şi interpreţi amatori din România au participat, sâmbătă şi duminică (3 – 4 august) la cea de a XIX-a ediţie a Festivalului internaţional bienal de satiră şi umor sătesc ‘Gura Satului’ de la Macea, judeţul Arad.

Festivalul, care se desfăşoară în două secţiuni: Grafică satirică şi caricatură şi Concurs al grupurilor, cuplurilor şi interpreţilor individuali, a reunit concurenţi din mai multe localități din România. Concurenţii sunt din Cluj Napoca, Jibou, Găeşti, Dumitra, Sibiu, Drobeta Turnu Severin, Rodna, Pişchia, Şanţ, Câmpulung Moldovenesc, Vața de Jos, Arad şi Macea.

Viceprimarul Municipiului Arad, Ionel Bulbuc, actor de meserie, a avut rolul de membru al juriului.

Preşedinte al juriului este maestrul Dorel Vişan, alături decare invitații special ai festivalului sunt Ionel Iacob Bencei și caricaturistul de talie mondială Ștefan Popa Popa’s.

Deschiderea festivalului a avut loc sâmbătă, cu începere de la ora 16.00 la căminul cultural din comuna Macea şi a continuat, de la 16,30, cu vernisajul salonului de caricatură al cărui invitat special este caricaturistul de talie mondială Ştefan Popa Popa’s, prezent şi în Cartea Recordurilor Guiness, după care, de la ora 17.00, a început Concursul de interpretare al formaţiilor satirice şi al interpreţilor individuali. Cu începere de la ora 17, duminică, a avut loc Festivitatea de premiere şi spectacolul de gală. În fiecare seară, după concursul propriu-zis, cu începere de la ora 21, au avut loc spectacole folclorice susţinute de solişti şi ansambluri din judeţul Arad, iar duminică festivalul se va încheia cu un foc de artificii.

După ce în anul 1980, brigada artistică a căminului cultural Macea a câştigat la Vaslui marele premiu, la ideea marelui dramaturg şi critic Valentin Silvestru, în 1982 a avut loc prima ediţie a festivalului de satiră şi umor sătesc ‘Gura Satului’, iar de atunci se organizează 1 dată la câte 2 ani.