Arad: Comemorarea arădenilor uciși în răscoala anticomunistă din 1949. Ce i-a nemulțumit pe oameni și ce măsuri au luat autoritățile

Arădeniicare au fost uciși în răscoala anticomunistă din 1949 au fost comemorați duminică, 4 august, printr-o slujbă pe care episcopul vicar al Arhiepiscopiei Aradului, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul a oficiat-o în biserica orotodoxă din comuna Apateu, județul Arad, informează pagina de internet a Arhipiscopiei Aradului episcopiaaradului.ro.

În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinţia Sa i-a pomenit pe ctitorii bisericii parohiale care au pus piatra de temelie în urmă cu 110 ani şi pe ţăranii arădeni din Apateu şi din satele vecine, ucişi acum 70 de ani, în timpul Răscoalei anticomuniste.

Conform site-ului episcopiaaradului.ro, Protos. Iustin Popovici scrie că „în timpul răscoalei din 1949 şi-au dat viaţa pentru credinţă şi ţară, mulţi dintre ţăranii din satele arădene, precum: Ateaş, Apateu, Berechiu, Chereluş, Gurba, Moşiori, Sintea Mare, Şepreuş, Şiclău, Şomoşcheş, având convingerea că „demonul comunismului nu va lega gura şi trupul poporului român în a-şi manifesta credinţa şi libertatea. Ei nu au fost orbiți și manipulați de vorbele mincinoase ale regimului ateu. Ochii lor au privit către cer, către Dumnezeu, de unde vine tot ajutorul și binele”, după cum a subliniat Preasfinţia Sa în cuvântul de învăţătură”.

La sfârşitul lunii iulie şi în primele zile ale lunii august 1949, ţăranii din zece localităţi din zona Aradului au iniţiat o răscoală din cauza unor taxe impuse de regimul comunist care vizau producţia agricolă.

Represaliile întreprinse în primele zile ale lui august pentru reprimarea urgentă și în forță a revoltelor au fost extrem de dure și s-au soldat cu execuția a zeci de țărani, reținerea și anchetarea a sute de țărani și deportarea altor sute (în special familiile celor executați și arestați).

Sursa foto și text: episcopiaaradului.ro