Arad: FOTO VIDEO Decorația post-mortem acordată cunoscutului alpinist Torok Zsolt a ajuns la Arad, adusă de către armată. Ședința festivă dedicată Zilei Aradului a debutat cu un moment dedicat lui Zsolt: După ce a vrut să ajungă la stele, a preferat să ajungă una

Distincția Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler, acordată post-mortem cunoscutului alpinist român, arădeanul Torok Zsolt, a fost înmânată, joi, 22 august, soției, Laura Torok, în cadrul ședinței festive a Consiliului Local al Municipiului Arad, organizată cu ocazia zilei orașului. Evenimentul a avut loc în Sala Mare a Palatului Cultural.

 

Galerie foto 1

Galerie foto 2. Sursa Galerie foto 2: Primăria Municipiului Arad

ARADCU 00 TOROK ZSOLT PRIMARIA MUNICIPIULUI ARAD JOI22AUG EDIT_Trim

Distincția Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler, acordată post-mortem cunoscutului alpinist român, arădeanul Torok Zsolt, a fost înmânată, joi, 22 august, soției, Laura Torok, în cadrul ședinței festive a Consiliului Local al Municipiului Arad, organizată cu ocazia zilei orașului. Evenimentul a avut loc în Sala Mare a Palatului Cultural.

Publicată de Realitatea De Arad pe Joi, 22 august 2019

Debutul şedinţei festive organizate cu ocazia „Zilelor Aradului” a stat în acest an sub semnul unui moment cu o puternică încărcătură emoţională. Timp de un minut Sala Palatului Cultural a fost „inundată” de o linişte deplină. Gândul tuturor celor prezenţi s-a îndreptat spre alpinistul Zolt Török, arădeanul care după ce în repetate rânduri a vrut să ajungă la stele, în cele din urmă a devenit el însuşi o stea.

Prezentarea emoționantă a fost făcută decătre cunoscutul actor din Arad, Zoltan Lovas și a fost urmată de un moment de reculegere.

Distincția, adusă și citită de către generalul Mihai Șomordolea, din partea CSAT

Distincția a fost adusă și citită decătre generalul Mihai Șomordolea, consilier de stat Departamentul Securității Naționale, secretariat Consiliului Suprerm de Apărare a Țării, în cadrul Administrației Prezidențiale, care a venit special la Arad pentru acest lucru.

Ordinul i-a fost conferit lui Torok Zsolt „în semn de înaltă apreciere și recunoaștere pentru importantele performanțe sportive obținute de-a lungul timpului, pentru determinarea și pasiunea cu care și-a desăvârșit poziția de alpinist la nivel național și internațional, precum și pentru contribuția semnificativă adusă sportului românesc”.

„În 2016, Torok Zsolt a urcat cinci vârfuri în Himalaya, iar în trei dintre ascensiuni i-a fost alături Vlad Căpuşan. Cei doi au realizat în Himalaya două premiere naţionale şi o premieră mondială, fiind primii oameni care au ajuns pe Peak 5 din regiunea Makalu, un munte înalt de 6.421 de metri, care nu a mai fost urcat de nimeni până în acel moment, deşi vârful a fost deschis ascensiunii încă din 2003. În 2013, Torok Zsolt a condus expediţia românească ce a ajuns pe Nanga Parbat, 8.126 de metri, considerată cea mai mare performanţă în alpinismul românesc”, amintește Primăria Municipiului Arad, câteva repere recente din rezultatele lui Torok Zsolt.

Printre cei care a participat la moment s-au aflat autoritățile locale, județene, înalte fețe bisericești de la toate cultele religioase din Arad, în frunte cu IPS Timotei – Arhiepiscop al Aradului, părintele Emilian Crișanul – episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului, primarul municipiului Arad, Călin Bibarț, fostul primar, actual europarlamentar Gheorghe Falcă, ambasadorul Palestinei în România, primarul orașului Bethleem din Palestina, reprezentanți ai localitățile cu care Aradul este înfrățit.

Torok Zsolt, care a murit, zilele trecute, la vârsta de 45 de ani, în timp ce se antrena în Munții Făgăraș, a fost decorat decătre președintele României, Klaus Iohannis miercuri dimineață, ceea ce a făcut posibil ca marele alpinist să fie înmormântat cu onoruri militare.

Torok Zsolt era unul dintre cei mai apreciați alpiniști, care a realizat mai multe premiere naționale și mondiale.