Arad: FOTO VIDEO Familia Regală a României a primit Lumina Învierii din Sfântul Altar, la Săvârșin

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, și Principelui Radu au primit, sâmbătă seara, Lumina Sfântă a Învierii la poarta de intrare pe Domeniul cu Castelul Regal de la Săvârșin, din județul Arad, unde se află în izolare.

Conform paginii de internet a Familiei Regale, roamaniaregala.ro, „puțin înainte de ora 20, părintele Călin, parohul bisericii ortodoxe din Săvârșin, a venit la poarta Castelului Regal, pentru a da Lumina din Sfântul Altar Majestății Sale și Principelui Radu, în așteptarea miezului nopții, când este sărbătorită Învierea Domnului”.

Majestatea Sa Margareta și Principele Radu petrec Paștele la Castelul Regal de la Săvârșin. Zilele trecute, Majestatea Sa Margareta a publicat pe pagina de internet a Familei Regale, romaniaregala.ro, un film realizat în bucătăria castelului, în care, alături de bucătăreasa Familei Regale, Viorica Călin, pregătește cozonac, pască și ouă roșii, vopsite în mod tradițional.

„Deși este un moment dificil pentru națiunea română și pentru lumea întreagă, Familia Regală dorește să păstreze tradițiile noastre, chiar dacă se află în izolare”, se menționează pe romaniaregala.ro.

Castelul Regal de la Săvârşin, care este singura reşedinţă privată a Familei Regale a României, era locul preferat al Regelui Mihai, iar Majestatea Sa Margareta spune mereu că la Săvârşin se simte acasă.

Majestatea Sa Margareta s-a ocupat personal de restaurarea castelui, încheiată în 2015, folosind jurnale și fotografii ale Reginei Mamă Elena, aşa că Săvârşinul a devenit locul cel mai apropiat sufletul Majestăţii Sale. De altfel, în ultimi ani, zilele de naştere ale Majestăţii Sale Margareta şi Principelui Radu sunt sărbătorite în privat la Săvârşin. Majestatea Sa Margareta spune mereu că la Săvârşin se simte acasă.

Conform tradiţiei instituite decătre Regele Mihai de la recuperarea Castelui, Familia Regală petrece sărbătorile de iarnă și vacanța de vară la Sărvârşin.

Regele Mihai I a cumpărat castelul în 1943, iar reşedinţa a Fost amenjată de către Regina Mamă Elena. După abdicarea regelui Mihai, la 30 decembrie 1947, domeniul a fost confiscat, iar castelul repartizat Ministerului de Interne, iar mai târziu castelul a fost renovat şi transformat în reşedinţă de vânătoare a Fostului preşedinte Nicolae Ceauşescu. După 1990 castelul a fost transferat Regiei Autonome a Protocolului de Stat. Pe 1 iunie 2001, castelul a fost retrocedat Regelui Mihai I. Castelul este înconjurat de specii rare de copaci şi un parc dendrologic de 6,5 ha prevăzut cu lac şi debarcader. Creat în actuala formă în 1830, parcul este unul dintre cele mai vechi din România.

Sursa foto-video: romaniaregala.ro