Arad: FOTO VIDEO Primii colindători la Castelul Regal de la Săvârșin. Ce tablou inedit a primit Majestatea Sa Margareta

La ora 12, porțile Castelui s-au deschis, duminică, larg pentru primii colindători, reprezentanţii de la Crucea Roșie Arad și mai multe grupuri de copii.

ARADCU MAJESTATEA SA MARGARETA, PRIMII COLINDĂTORI DUM23DEC

Publicată de Ciprian Arad pe Duminică, 23 decembrie 2018

De la un grup de persoane venite special de la Constanța, Majestatea Sa Margareta a primit un emoționant tablou cu Regina Mamă Elena și Regele Mihai copil.

Colindătorii au fost serviți cu cozonac și ceai cald.

Dubașii de la Săvârșin, preferații Regelui Mihai

Mâine – luni -, dubasii de la Săvârşin vor trece pragul castelului, pentru a colinda Familia Regală. Dubaşii din Săvârşin sunt cei mai vestiţi colindători din judeţul Arad şi erau preferaţii Regelui Mihai.

Marți Familia Regală participa la Slujba de Crăciun, la Biserica Ortodoxă din Săvârşin.

Membrii Familiei Regale petrec Crăciunul şi Anul Nou la Castelul Regal de la Săvârșin, din judeţul Arad, așa cum este tradiția instituită decătre Regele Mihai I și rămân la castel până după anul nou.

La Castel se află Majestatea Sa Margareta și Alteța Sa Regală Principele Radu, alături de ASR Principesa Elena, E.S. Alexander Phillips Nixon, ASR Principesa Sofia, ASR Principesa Maria și familia fratelui principelul Radu.

Familia Regală va petrece privat restul zilelor de Crăciun și Revelionul, la Castelul Săvârșin.

 

Regele Mihai spunea mereu că Săvârșin era locul său preferat

Regele Mihai spunea mereu că Săvârșin, unde Familia Regală are singura reședință privată din România, era locul său preferat. Regele Mihai I a cumpărat castelul din Săvârşin în 1943. După abdicarea forţată a regelui, la 30 decembrie 1947, domeniul a fost confiscat, iar castelul repartizat Ministerului de Interne. Mai târziu castelul a fost renovat şi transformat în reşedinţă de vânătoare a Fostului preşedinte Nicolae Ceauşescu. După 1990 castelul a fost transferat Regiei Autonome a Protocolului de Stat. Pe 1 iunie 2001, castelul a fost retrocedat Regelui Mihai I.

Atât de mult ţinea Regele MIhai la Săvârşin, încât atunci când, din cauza stării de sănătate, Regina Ana nu se mai se simţea în stare să vină la Săvârşin de Crăciun, a fost o perioadă când Regele Mihai venea fără Regină doar pentru a duce cadourile localnicilor şi a primi colindătorii, după care pleca în Elveţia pentru a fi alături de Regină.

Ultimele sărbători de iarnă pe care Regele Mihai le-a petrecut la Săvârşin au fost cele din 2013. Regele Mihai I a fost ultima dată la Castelul de la Sârvşin în cursul lunii august 2014, când, împreună cu Regina Ana, a participat la inaugurarea Casei de Oaspeţi din cadrul Satului Regal. Regele Mihai, care a împlinit 96 de ani pe data de 25 octombrie 2017, a murit pe data de 5 decmebrie 2017, la reşedinţa sa privată din Aubonne, Elveţia şi a fost înmormântat la Curtea de Argeş.