Arad: Hora Unirii cu cca 250 de persoane, în centrul Aradului

Circa 250 de persoane au format, vineri, o mare horă a unirii pe platoul din fața Palatului Administrativ pentru a marca Ziua Unirii Principatelor Române.

Ceremonialul religios a fost susținut de Înaltpreasfințitul Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, împreună cu un sobor de preoți. Despre semnificația istorică a zilei a vorbit Managerul Complexului Muzeal Arad, profesorul universitar Sorin Bulboacă. Prefectu Județului Arad, Gheorghe Stoian, a dat citire mesajului Primului ministru al României, Ludovic Orban, cu ocazia Unirii Principatelor Române.

A urmat un emoționant moment artistic susținut de Ansamblul „Cununița” din Sântana, aflat sub egida Universității de Vest „Vasile Goldiș” Arad, împreună cu soliștii vocali Gabriel Bârsăuan, Mara Mihalache, Diana Selagea și Adrian Petcu, cei care au interpretat cântece patriotice despre unire.

Evenimentul s-a încheiat cu o mare horă a unirii în care s-au prins o parte dintre cei prezenți.

Manifestările au fost organizate decătre Instituția Prefectului – Județului Arad, Primăria Municipiului Arad, Consiliul Județean Arad, Centrul Municipal de Cultură, Biblioteca Județeană „A.D. Xenopol”, Complexul Muzeal Arad, în colaborare cu Arhiepiscopia Aradului și structurile județene ale M.A.I și M.A.P.N..

Ce se marchează pe 24 ianuarie 

Pe 24 ianuarie se marchează Unirea Principatelor Române, cunoscută ca Mica Unire, care reprezintă unirea statelor : Moldova şi Ţara Românească. Unirea este strâns legată de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza şi de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate la 5 ianuarie 1859 în Moldova şi la 24 ianuarie 1859 în Ţara Românească Acţiunile unificatoare au continuat peste ani, iar după înlăturarea lui Cuza de la putere în 1866, unirea a fost consolidată prin aducerea pe tron a principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, iar constituţia adoptată în acel an a denumit noul stat România. Marea Unire a avut loc în 1918.

Sursa foto: Prefectura Arad