Arad: Încă un pas pentru Monumentul Marii Uniri de la Arad. Ministerul Culturii caută firmă care să aducă și amplaseze monumentul. Cum va recupera banii

Ministerul Culturii face un nou pas pentru Monumentul Marii Uniri de la Arad, care trebuia amplasat în oraș de mai mulți ani.

Cu întârziere, generată de neînțelegerile cu artistul care a realizat sculptura și ezitările ministerului, instituția a lansat o licitație prin care caută o firmă care să aducă monumentul la Arad și să îl și monteze.

Iar pentru acest lucru, Ministerul Culturii este dispus să plătească 1,25 milioane de lei, bani pe care îi va recupera de la sculptorul care avea obligația să aducă și să monteze monumentul la Arad. Un nou proces între mnister și artist este pe rol pentru acest lucru.

Monumentul, care a fost realizat decătre sculptorul Florin Codre, este format din 12 blocuri de marmură de circa 2 ori 2 metri fiecare, și se află în custodia artistului, în localitatea Chiseleț, județul Călărași.

Monumentul va fi amplasat lângă Consiliul Județean Arad, în locul pregătit încă din cursul anului trecut, zona urmând să fie amenajată pentru a se integra cu Parcul Pădurice din centrul Aradului

Ministerul Culturii i-a plătit artistului suma de 10 milioane de lei, iar de-a lungul timpului între cele 2 părţi au existat mai multe procese.

Monumentul realizat decătre sculptorul Florin Codre este o coloana din marmura înaltă de 36 de metri şi reprezintă o coloană a infinitului stilizată sub forma unui stâlp ramificat, care imbolizează o convergenţă a celor trei provincii româneşti. “Monumentul Marii Uniri de la 1918”, care trebuia amplasat în 2012 şi a fost realizat tocmai China.