Arad: Începe cea de-a 26a ediție a AMIFRAN, cel mai mare festival de teatru francofon pentru adolescenți din centrul şi estul Europei. Participă peste 300 de liceeni din 7 țări

Cea de-a 26-a ediţie a celui mai mare Festivaul de teatru FrancoFon din centrul şi estul Europei, Festivalul Internaţional de Teatru Tânăr AMIFRAN, reuneşte la Arad, peste 300 de liceeni din 7 țări: Canada, Rusia, Bulgaria, Ungaria, Italia, Cehia și România, alături de liceeni din Arad.

Conform profesorului Florin Didilescu, cel care este considerat sufletul AMIFRAN, „da, așa este, și nu o iau neaparat ca un compliment, ci ca o realitate constată și omologată. Așa este, în partea asta de lume este într-adevăr cel mai mare eveniment francofon dedicat adolescenților mari, de la 15-19 ani”.

Festivalul de teatru francofon pentru şi cu liceeni începe pe 20 octombrie și ţine până pe data de 26 octombrie. În total, 22 de spectacole pe texte contemporane și clasice.

„Tinerii vor efectua 9 ore de sensibilizare/formare teatrală pe în cadrul a 17 ateliere conduse de actori din România, Franța, Italia, Québec și Austria, care propun teme dintre cele mai variate: mișcare scenică, clown, improvizație, marionete, animație de obiecte, cânt, scenografie și costume, commedia dell’arte sau dans, inclusiv dansuri populare românești. Mai mult, pentru al doilea an consecutiv, festivalul Amifran reprezinta un teren de practică pentru o școală de teatru din Franța: este vorba despre Centrul de studii artistice din Lyon « Arts en scène » care trimite 5 studenți pentru a efectua practică pe lângă actorii profesioniști români și străini care conduc atelierele”, a mai declarat prof. Florin Didilescu.

Deși festivalul nu este unul competitiv, el propune totuși două concursuri… unul are ca temă Edmond Rostand și piesa sa «Cyrano de Bergerac», iar celălalt este intitulat « Dincolo de cortină », și este o competiție de fotografii. Toți participanții vor fi premiați de către Clubul Richelieu Internațional.

Moment special în memoria lui Charles Aznavour

Nu lipsește nici muzica franceză… vor fi 3 momente muzicale cu artiști din Rusia, Franța și România, iar un moment special va fi dedicat celui care a fost Charles Aznavour.

Deschiderea oficială, în prezența unui invitat special

Deschiderea oficială are loc duminică la ora 13.30 pe scena mare a Teatrului Clasic Ioan Slavici, în prezența unui invitat special, directorul Institutul Cultural Francez din România și atașatul cultura al Ambasadei Republicii Franceze în România, Helene Rosse.

Spectacolele de teatru vor avea loc între orele 14-22 la Teatrul Clasic Ioan Slavici Arad.

Progamul complet

Programul complet îl găsiţi pe site-ul www.amifran.ro