Arad: Arădeanca propusă spre beatificare la Vatican, Rafila Găluț, singura persoană din România despre care se ştie că a purtat Rănile Domnului Iisus Christos, comemorată, sâmbătă la Bocsig. A avut viziuni şi a purtat Rănile Domnului timp de 8 ani

Arădeanca propusă spre beatificare la Vatican, Rafila Găluț, este comemorată, sâmbătă, 20 octombrie, în comuna Bocsig din județul Arad.

Pelerinajul la mormântul Rafilei Găluț este organizat decătre Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică Lugoj și Parohia greco-catolică Sfântul „Gheorghe Bocsig”, cu sprijinul Primăriei comunei Bocsig.

Slujba la biserica Sfântul Ghorghe din Bocsig are loc cu începere de la ora 10. La ora 11.45 de minute se vor oficia o procesiune și un parastas la mormântul Rafilei Găluț, cunoscută ca „Fecioara stigmatizată de la Bocsig”.

Rafila Găluț, care este singura persoană din România desprecare se ştie că a purtat Rănile Domnului Iisus Christos, a trăit între 8 februarie 1910- 15 aprilie 1939 în comunitatea greco-catolică.

Conform site-ului Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, bru.ro, pe când avea 21 de ani a vrut să se călugărescă, dar din cauza sănătăţii fragile, a fost sfătuită să renunţe la această idee. A urma însă o viaţă spirituală exemplară şi plină de evlavie. Cei care au cunoscut-o pe Rafila au spus că aceasta avea nenumărate calităţi, printre care evlavie, ascultare, răbdare, mortificări, curăţie, modestie, credinţă, simplitate, apostolat laic, iubirea aproapelui, stigmate, se spovedea cel puţin 1 dată pe luna, avea viziuni şi chiar daruri profetice.

În perioada 1931 – 1939 a avut viziuni şi a purtat stigmatele, cunoscute ca Rănile Domnului, lucru confirmat de preotul local, dar şi de către alţi preoţi şi medici, care nu au putut explica sţiinţific ceea ce se întâmpla cu Rafila Găluţ. În vizini îi apăreau Maica Domnului, cu care vorbea, dar şi Iisus Cristos. Rafira avea rănile pe frunte, pe cele 2 palme, pe coste şi pe picioare.

Stigmatele nu apăreau la intervale fixe, ci la date anunţate de către Maica Domnului. Mai mult, stigmatele au sângerat la fiecare 2 săptămâni în perioada cuprinsă între 31 ianuarie 1936 – 15 aprilie 1939, când Rafila Găluţ a murit. Mai multe rapoarte despre starea şi viziunile arădencei au fost trimise la Vatican.

Casa în care s-a născut Rafila, biserica în care a fost botezată şi casa parohială în care aceasta se întâlnea cu preotul există în continuare în comună, iar 2-3 persoane care au cunoscut-o personal mai sunt încă în viaţă. Se mai ştie că Rafila Găluţ mai are un nepot care se îngrijeşte de casă.

De când s-a aflat despre propunerea de beatificare, interesul pelerinilor a crescut, iar de Rafila Găluţ se interesează oamenii nu doar din România, ci şi din străinătate.

Procesul de beatificare-canonizare este în plină desfășurare

Procesul de beatificare-canonizare a Rafilei Găluţ a început pe data de 2 decembrie 2015, iar în acest an a intrat într-o nouă etapă, Episcopia Greco-Catolică din Lugoj trimiţând dosarul Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor de la Vatican, unde se desfăşoară procesul de recunoaştere.

În data de 18 iunie 2018, la sediul Episcopiei Greco-Catolice de Lugoj a început ancheta suplimentară eparhială pentru a aduce noi mărturii actuale despre faima de sfințenie a Servei lui Dumnezeu, Rafila Găluț

Procedura nu are un termen de finalizare stabilit, urmând să fie anunţat de către Vatican când va fi cazul, pentru ca arădeanca Rafira Găluţ să fie beatificată, iar apoi canonizată.