Arad: Începe cea de-a 5a ediție FARAD cu cele mai bune documentare. Tema, „Trup/Suflet”, prilejuiește o explorare temerară a erosului uman și a intimității. Ce filme puteți vedea

Cea de-a 5a ediţie a Festivalului de Film documentar FARAD are loc în perioada 3-7 octombrie şi aduce la Arad cele mai valoaroase documentare ale anului, premiate la cele mai importante festivaluri de film din lume, multe dintre ele prezentate în premieră în România şi în prezenţa autorilor, dar un laborator dedicat tinerilor documentarişti, conferinţe, dezbateri şi, nu în ultimul rând, o ambianţă vie, conectivă şi inspirată.

Tema acestei ediții este Trup/Suflet, temă care prilejuiește o explorare temerară a erosului uman și a intimității. Așa că atenție, unele filme sunt recomandate doar pentru spectatorii de peste 16 sau chiar 18 ani.

Festivalul vorbește drespre iubire, artă și trancenderea traumelor istorice, despre nevoia de inteligență emoțională și de relații echitabile între adulți într-o societate care încă este înapoiată, despre putere, violență, corporalitate, acceptare, diversitate, educație, libertate, singurătate, fel de fel de cupluri.

FArad cuprinde o serie de documentare despre intimitate și nevoia de dragoste, „documentare aparent dedicate unor subiecte superficial scandaloase, care sunt structurate de fapt în jurul unor teme profunde, universale și, în realitate, familiare până la înduioșare.

Proiecţiile au loc la cimema ARTA din centrul municipiului Arad.

Primul film e miercuri cu începere de la ora 19. Deschiderea fARAD e rezervată filmului românesc „Nu mă atinge-mă”, evenimentul incontestabil al anului, dublu recompensat la Berlin cu Ursul de Aur și Premiul pentru debut. Filmul va fi proiectat în prezența producătorului, Bianca Oana. Regizorul Tristan Ferland Milewski va fi și el prezent la fARAD, împreună cu DJ My Name Is Claude, compozitorul coloanei sonore a filmului „Dreamboat”.

Până atunci, în avanpremieră, marți, a avut loc dezbaterea „100 de ani de arte în România”, care a fost moderată decătre fostul ministru al Culturii, Corina Șuteu.

Accesul la festival se face pe bază de bilet. Acesta costă 10 lei preț întreg; 5 lei studenți și pensionari; 2,5 lei elevi (cu carnetele vizate la zi). Abonamentele costă 50 lei pentru acces la toate proiecțiile din cadrul festivalului.

Biletele și abonamentele pot fi achiziționate de la Cinema Arta, înainte de începerea filmelor.

Programul complet al Festivalului îl găsiţi pe internet, la la adresa www.farad.ro.

Inițiat și dezvoltat ca un eveniment dedicat educării prin imagine a publicului, dar și revitalizării interesului pentru filmul de artă, fARAD a fost lansat în 2014 la inițiativa Corinei Șuteu și a Film ETC., în colaborare cu Centrul Municipal de Cultură Arad. Festivalul se află sub patronajul Primăriei Municipiului Arad și este produs și curatoriat de Asociația Film ETC. (producător general Oana Radu și consultant programare Mihai Chirilov), în parteneriat cu 111 Film (Eugen Lumezianu). Mona Nicoară este directorul artistic al festivalului. Laboratorul fARAD 2018 este organizat în parteneriat cu BRD Groupe Société Générale.

PROGRAM COMPLET
–-
Program principal:

🎥 Miercuri, 3 oct.
19:00 DESCHIDERE | OPENING FILM
Nu mă atinge-mă (Touch Me Not) 125m | 18+
Q&A Bianca Oana

🎥 Joi, 4 oct
19:30 Roll Red Roll 80m
Q&A Steven Lake

21:30 Artistul și perversa (The Artist and the Pervert) 96m | 16+

🎥 Vineri, 5 oct.18:00 Orice e mai bine decât o curvă (Everything’s Better than a Hooker) 56m

19:30 Phoenixxx 50m
precedat de Am o mică problemă (I’ve Got a Little Problem) 44m | 16+
Q&A Mihai Gavril Dragolea

22:00 Rocco 107m | 18+

🎥 Sâmbătă, 6 oct.
18:00 Obscuro Barroco 60m

19:30 Queerama 71m

21:00 ÎNCHIDERE & PETRECERE* | CLOSING SCREENING & PARTY*
Dream Boat 90m | 16+
Q&A Tristan Ferland Milewski & My Name is Claude

🎥 Duminică, 7 oct.
17.00 PROIECȚIE DE ARHIVĂ | ARCHIVAL SCREENING
Întâlniri despre iubire (Love Meetings) 92m

19:00 Sexpertul vă răspunde (Ask the Sexpert) 83m
Q&A Vaishali Sinha
Toate proiecțiile din programul principal au loc la Cinema Arta (Str. Vasile Alecsandri nr. 12)
*Petrecerea de închidere: Cafeneaua Literară Joy’s (Str. Gheorghe Lazăr nr. 1)