Arad: ÎPS dr. Timotei Seviciu a împlinit 9 ani de când a fost ridicat în demnitatea de Arhiepiscop al Aradului

Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscop al Aradului, a împlinit, miercuri, 28 noiembrie, 9 ani de când a devenit Arhiepiscop al Aradului.

Ierarhul s-a născut în 4 iunie 1936 la Timișoara, primind la botez numele de Traian.

A studiat la Liceul Diaconovici Loga din Timișoara, la Institutul Teologic Universitar din București (1953-1957). A devenit doctor în teologie în anul 1972; a absolvit studii de specializare la Facultatea de Teologie Protestantă din Neuchâtel (1967), la Institutul Ecumenic de la Bossey (1967-1968) și la Facultatea de Teologie din Fribourg (1971-1972).

În perioada 1960-1961 a activat ca profesor la Seminarul Teologic din Caransebeș; a fost secretar eparhial la Arad (1961-1962) și Timișoara (1962-1968); Între 1968-1975 a fost vicar administrativ al Arhiepiscopiei Timișoarei și Caransebeșului.

În data de 15 decembrie 1975 a fost ales Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei și Caransebeșului, cu titlul Lugojanul, iar în data de 8 februarie 1976 a fost hirotonit arhiereu.

În 1968 a fost hirotonit preot, iar în 1969 tuns în monahism la Mănăstirea Hodoș-Bodrog, cu numele Timotei. A fost hirotesit arhimandrit în 1970. În data de 15 decembrie 1975 a fost ales Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei și Caransebeșului, cu titlul Lugojanul, iar în data de 8 februarie 1976 a fost hirotonit arhiereu.

A fost ales Episcop al Aradului în 30 septembrie 1984 (înscăunat la 2 decembrie 1984). În anul 2009, în data de 28 noiembrie, a fost ridicat în demnitatea de Arhiepiscop.
Evenimentul a fost oficiat în Catedrala „Sfânta Treime” din Arad, în prezența Patriarhului Daniel și a 30 de ierarhi, membri ai Sfântului Sinod.

Felicitat de către prefectul Florentina Horgea: prin stăruința Înaltpreasfinției Sale, Aradul a devenit o cetate a credinței și un reper al creștinătății

Cu această ocazie, prefectul Aradului, Florentina Horgea, i-a transmis Preasfinției Sale un mesaj de felicitare în care spune că prin stăruința Înaltpreasfinției Sale, Aradul a devenit o cetate a credinței și un reper al creștinătății.

Mesajul compet al prefectului Aradului, Florentina Horgea

„Înaltpreasfinţite Părinte Dr. Timotei Seviciu,

Se împlinesc, astăzi, nouă ani de la Ceremonia de ridicare a Episcopiei Aradului, Ienopolei și Hălmagiului la rang de Arhiepiscopie și a Sfinției Voastre la rang de Arhiepiscop, eveniment de mare însemnătate pentru viața noastră duhovnicească, oficiat în Catedrala „Sfânta Treime” din Arad, în prezența Patriarhului Daniel și a 30 de ierarhi, membri ai Sfântului Sinod.

Doresc, cu această ocazie, să vă transmit, în numele Instituției Prefectului – Județul Arad și al meu, personal, întreaga recunoștință pentru smerita, statornica și bogata activitate de apărare a credinței neîntrerupte și de cultivare a vieții creștine. Aradul devine, prin stăruința Înaltpreasfinției Voastre, o cetate a credinței și un reper al creștinătății.

Iar pentru că tot acum, în anul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, se împlinesc și 34 de ani de când ați fost statornicit în scaunul Episcopal, îl rog pe bunul Dumnezeu să Vă dăruiască din belşug milă, har şi ajutor în slujirea de arhipăstor la care V-a chemat.
Întru mulţi şi fericiţi ani!

Florentina HORGEA – Prefectul Județului Arad”

Surse foto și text: basilica.ro, Prefectura Arad Facebook, episcopiaaradului.ro