Arad: IPS dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscop al Aradului, în soborul care a oficiat slujba la hramul istoric al Catedralei Mitropolitane din Timișoara

IPS dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscop al Aradului, a făcut, miercuri, parte din soborul de 3 ierarhi care au oficiat slujba la hramul istoric al Catedralei Mitropolitane din Timișoara, anunță site-urile mitropolia-banatului.ro și episcopiaaradului.ro.

Sfânta Liturghie a fost oficiată decătre Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscop al Aradului și Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei.

Catedrala Mitropolitană din Timișoara are ca hram istoric sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur, mari apărători ai Ortodoxiei din secolul al IV-lea.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, care a descris contextul istoric și cultural în care au trăit acești mari teologi, evidențiind abilitatea lor de a recepta cultura vremii, pe care au folosit-o, apoi, în explicarea Sfintei Scripturi și în formarea învățăturii creștine.

Catedrala Mitropolitană, ctitorită de către Majestatea Sa Regele Mihai I al României

Începând cu anul 1936, odată cu punerea pietrei de temelie a Catedralei Ortodoxe din Timișoara, Sfinții Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur, devin ocrotitorii spirituali ai acestui monumental edificiu sacrosanct, fiind singura catedrală chiriarhală din România cu acest hram. Târnosirea lăcașului de cult a avut loc în 6 octombrie 1946, de către Preafericitul Părinte Patriarh Nicodim, împreună cu un sobor de ierarhi, preoți și diaconi, în prezența ctitorului, Majestatea Sa, Regele Mihai I al României.

Sursa text și foto: mitropolia-banatului.ro și episcopiaaradului.ro