Arad: IPS Părinte Arhiepiscop dr. Timotei al Aradului, cetățean de onoare al comunei Șimand, din județul Arad. Motivele

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscopul dr. Timotei Seviciu al Aradului  este Cetățean de Onorare al comunei Șimand, din județul Arad, anunță site-ul Arhiepiscopiei Aradului, episcopiaaradului.ro.

Decernarea s-a desfășurat, duminică, în cadrul unei ceremonii care a avut loc cu ocazie împlinirii a 260 de ani de la edificarea bisericii ortodoxe din comuna Șimand precum și cu ocazia comemorării a 100 de ani de la moartea celor doi preoți martiri, Cornel Popescu și Cornel Leucuța, slujitori ai bisericii din Șimand.

Decizia de acordare a distincție a fost luată decătre Consiliul Local Șimand și Primăria Șimand, în semn de mulțumire pentru toată dragostea părintească pe care a arătat-o de-a lungul arhipăstoririi sale față de comuna Șimand, dar și pentru întărirea legăturilor strânse care au existat încă din vechime între Centrul Eparhial și Parohia Șimand, prin numeroasele vizite pe care le-a întreprins în această parohie.

La rândul său, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a înmânat Diploma de apreciere primarului Comunei Șimand, Liviu-Florin Dema, în semn de cinstire pentru sprijinul acordat bisericii, mai ales în contextul Anului omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari), când sunt apreciate eforturile administrațiilor locale sau centrale în sprijinirea și propășirea Bisericii și a fiilor ei.

La final, părintele paroh Gabriel Gosta a evocat și câteva aspecte din trecutul istoric al parohiei, pomenind de ctitorirea lăcașului sfânt de către Dimitrie Cernovici la anul 1759, dar și de faptul că Șimandul a fost reședință temporară pentru unii dintre Întâistătătorii eparhiei Aradului, episcopii Iosif Putnik și Nestor Ioanovici.

Cei trei preoți actuali ai Parohiei Șimand au fost distinși de către Înaltpreasfințitul Dr. Timotei după cum urmează: părintele paroh Gabriel Gosta – iconom stavrofor, părintele Ioan Varga și Mircea Hurdea – iconomi.

În numele parohiei, preotul paroh, Gabriel Costa, i-a dărit Înaltpreasfințitului Părinte Timotei o plachetă comemorativă precum și un rând de veșminte arhierești.

Tot în acest cadru festiv a avut loc lansarea volumului „Biruit-a Crucea – Scurte considerații istorice asupra bisericii din Șimand”, de pr. Gabriel Gosta și prof. Carmen-Cornelia Gosta, apărut în Editura Arhiepiscopiei Aradului, carte ce a fost prefațată decătre Înaltpreasfințitul Părinte Dr. Timotei Seviciu.

Sursa info și foto: episcopiaaradului.ro