Arad: Mai multe măsuri pentru igiena personală din instituțiile publice și sancțiuni pentru cei care nu le respectă. Cererea senatorului USR Arad, medicul Adrian Wiener

Măsuri care să îmbunătățească gradul de igienă personală din instituțiile publice și sancțiuni pentru instituțiile care nu le respectă au fost cerute Ministerului Sănătății decătre medicul și senatorul USR Arad, Adrian Wiener. Măsurile sunt solicitate în vederea protejării populației față de bolile transmisibile.

Conform legii, unitățile de folosință publică trebuie „să asigure materialele necesare igienei personale pentru utilizatorii grupurilor sanitare din unitate (hârtie igienică, săpun, mijloace de ștergere sau zvântare a mâinilor după spălare etc.); în grupurile sanitare comune nu se admite folosirea prosoapelor textile, ci se vor monta uscătoare cu aer cald sau distribuitoare pentru prosoape de unică folosință, din hârtie”.

Conform medicului Adrian Wiener, nu este necesară o argumentație foarte elaborată pentru a înțelege cu toții uriașul impact pozitiv al igienei adecvate a mâinilor, însă în multe instituții publice, fie că este vorba despre școli, clădiri ale administrației publice sau chiar spitale aceste reguli nu sunt respectate.

Pe lângă obligativitatea disponibilității mijloacelor de igienă a mâinilor, medicul Adrian Wiener cere și implementarea unor afișe infografice educaționale, care să sublinieze importanța spălării adecvate a mâinilor, pentru că educarea populației reprezintă o obligație a autorităților, un mecanism de multe ori facil, prin care sunt soluționate probleme pentru care altfel s-ar cheltui foarte mulți bani.

Legat de necesitatea spălării corespunzătoare a mâinilor, pentru prevenirea răspândirii bolilor, senatorul USR a prezentat câteva afișe infografice recomandate de Centre for Disease Control din Statele Unite, care sunt simple, dar au un mesaj foarte clar.