Arad: Mai mulți șomeri decât estimările autorităților și de 5 ori mai puține locuri de muncă decât în 2019

Circa 38.000 de angajați din județul Arad sunt în şomaj tehnic la finalul lunii mai, pentru aceştia fiind plătite deja indemnizaţiile aferente lunii aprilie, un total de 64,6 milioane de lei, mult peste estimările autorităților, arată o statistică prezentantă decătre Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Arad.

Până marţi, au depus dosare pentru şomaj tehnic 2.774 de agenţi economici, pentru un total de 37.949 de angajaţi.

Directorul AJOFM Arad, Marinel Henteş, a declarat că estimările pentru luna mai erau că în jur de 30.000 de persoane se vor afla în şomaj tehnic, dar, din păcate, cifra a fost cu mult depăşită.

În cazul şomajului clasic, s-a dublat numărul celor indemnizaţi. Dacă anul trecut erau în medie 700 de şomeri aflaţi în plată, acum sunt 1.871, dar vor fi şi mai mulţi imediat după încetarea subvenţiilor acordate de stat pentru şomajul tehnic.

La aceste cifre se mai adăugă 639 de părinţi beneficiari ai indemnizaţiei de îngrijire a copilului în perioada în care nu se merge la şcoală din cauza pandemiei.

În aprilie, în judeţ au fost înregistrate aproximativ 16.000 de persoane în şomaj tehnic, care au fost plătite pentru perioada din luna martie de după instituirea stării de urgenţă.

Reprezentanţii AJOFM Arad au mai informat că, în timp ce numărul şomerilor a crescut, în judeţ există de cinci ori mai puţine locuri de muncă vacante decât erau disponibile anul trecut.

În cursul anului 2019, au existat în permanenţă între 2.500 şi 3.000 de locuri de muncă vacante, însă, în prezent, la AJOFM Arad sunt înregistrate doar 572 de posturi libere, la 142 de firme.