Arad: Mai puține clase la liceele teoretice în anul școlar 2019-2020. „Nu ne dorim ca să scoatem generații de șomeri și creștem calitatea”

Mai puține clase la liceele teoretice. Așa arată planul de școlarizare din județul Arad pentru anul școlar 2019-2020, a anunțat, miercuri, conducerea Inspectoratului Școlar.

Dacălii spun că deși liceele teoretice, considerate mai elegante, au căutare din partea copiilor, elevii care termină aceste licee nu prea au căutare pe piața muncii. Așa că se încearcă echilibrarea cu ofertei școlare cu cererile de pe piața forței de muncă, dar și apropierea de procentul de 35 la sută de învățământ tehnologic, cerut de legea educației.

Conform șefei Inspectoratului Școlar Arad, prof. Anca Stoenescu, „în acest moment, se depășește cu 8 clase față de numărul absolvenților de a 8a. Vom analiza așa cum v-am spus și anumite solicitări vor fi diminuate”.

„Nu vom atinge 35 la sută, procentul pentru învățământul tehnologic, pentru că elevii nu se mai îndreaptă către liceele tehnologice și sunt foarte multe cereri pentru liceele teoretice. Dar pot să vă spun din start că nu voi diminua clase de tehnologic, ci vor fi diminuate clase de teoretic. Deci vor fi diminuate din clasele de teoretic pentru că sunt foarte multe și pentru că nu vrem și nu ne dorim ca să scoatem generații de șomeri”, a mai declarat șefa Inspectoratului Școlar Arad, prof. Anca Stoenescu.

Reducerea numărului de clase de la liceele teoretice se face ținând cont de mai multe criterii.

Autoritățile școlare speră că în acest mod va crește și calitatea învățăntului.

Liceele vor fi informate, oficial și în scris, despre numărul de clase aprobate în cursul săptămânii viitoare.