6.900 de semnături au fost strânse în județul Arad pentru modificarea legii electorale, au anunțat, miercuri, USR Arad, Aradul Civici și PLUS Arad, care s-au implicat în campania #OameniNoi.
Conform senatorului USR Arad, medicul Adrian Wiener, județul Arad este pe locul 3 la nivel național ca număr de semnături strânse, iar dintre cele 6.900, peste 4.500 sunt din municipi.
Procedural, urmează atestarea acestora de primării și apoi depunerea
la Parlament. Printre principalele propuneri ale proiectului se află revenirea la alegerea primarilor în două tururi, votul preferențial pe liste de partid, o mai bună reprezentare a diasporei, reducerea numărului de semnături și eliminarea pragului electoral la alegerile locale și europarlamentare, monitorizarea electronică a prezenței la vot.
Rămâne de văzut câte semnături vor fi validate, dupăce în campania #fărăpenal, USR a avut serioase probleme cu Primăria municipiului Arad, care a autentificat 14.558 semntări din cele 20.600 de semnături depuse.
Ce spun liderii implicați în campanie
Adrian Wiener, senator USR Arad: ”Acest proiect are ca scop întărirea democrației reprezentative din România, prin eliminarea unor adevărate cămăși de forță proiectate pentru a asigura conservarea partidelor clasice la putere. Este un efort comun al asociațiilor civice și al partidelor nou înființate, pentru a asigura accesul pe scena politică a celor deciși să constituie o clasă politică onestă.”
Siegfried Mayer, Aradul Civic: ”Deși este o temă dificilă, prin efortul comun al organizațiilor implicate am reușit să depășim în Arad pragul legal de 5.000 de semnături. Am avut o echipă inimoasă de voluntari, care au stat la cort, care au ieșit la acțiuni în municipiu și în județ, pentru a vorbi cu cetățenii și a le obține sprijinul.”
Marius Buftea, PLUS Arad: ”Acest demers se adresează și românilor din diaspora, privați acum de posibilitatea de a-și exprima votul în condiții normale. Am trecut prin această experiență în 2014, când românii din Paris și alte orașe europene au așteptat peste 8 ore pentru a vota. Considerăm că schimbarea legislației electorale, de care actuala clasă politică se teme, le va da posibilitatea să voteze normal, ca orice cetățean al Uniunii.”