Arad: Măsuri speciale de teama gripei aviare. Focar confirmat în Ungaria, în zona Battonya și Nagykamaras, lângă frontiera cu România

În județul Arad se aplică măsuri speciale și pentru combaterea gripei aviare.

Conform directorului Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Arad, dr. Viorel Agud, ca urmare a confirmării unui focar de gripă aviară în data de 30.04.2020 în Ungaria, în zona Battonya și Nagykamaras, la o fermă de curcani și la una de gâște aflate la granița României, localitățile Peregu Mare și Peregu Mic intră în zona de supraveghere stabilite ca urmare a confirmării acestor focare.

A fost identificată îmbolnăvirea cu tulpina H5N8 înalt patogenă.

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Arad a întreprins următoarele măsuri:
– Au fost instruiți medicii veterinari oficiali zonali și medicii veterinari de liberă practică împuterniciți, cu privire la semnele clinice manifestate de păsări în influența aviară și continuarea asigurării unei supravegheri sanitare veterinare continue a păsărilor domestice și sălbatice, privind influența aviară, prin recoltarea de probe pentru examen de laborator.
–Au fost instruiți deținătorii de păsări din exploatațiile comerciale cu păsări existente pe raza județului Arad, îndeosebi zona de supraveghere, cu privire la înăsprirea și respectarea cu stricteţe a condițiilor de biosecurite , supravegherea zilnică a efectivelor de păsări privind starea de sănătate.

Anunțarea imediată de către deținătorii de păsări, la serviciile veterinare, a oricărei modificări apărută în comportamentul păsărilor.

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Arad a întreprins următoarele măsuri și cere crescătorilor să țină ține păsările închise în curți, pe cât posibil în spații acoperite, pentru a se evita contactul cu păsările sălbatice.

Păsările nu trebuie adăpate cuapa de suprafață din bălți, lacuri sau ape curgătoare, care ar putea fi contaminate de păsările sălbatice, în special de cele migratoare. Hrana și apa păsărilor din gospodării trebuie să fie administrată în spații închise și acoperite, astfel încât să se impiedice contactul cu păsările sălbatice care pot ateriza din zbor. De asemenea va trebui limitat accesul tuturor păsărilor domestice și sălbatice captive la luciu de apă, lacuri, bălți, râuri și orice altă amenajare hidrologică artificală sau naturală.

Măsuri speciale s-au luat și în județele Bihor și Timiș, care sunt învecinate atât cu județul Arad, cât și cu Ungaria.