Arad: Medicul care pensiona ilegal zeci de angajați din cadrul Penitenciarului Arad, condamnat să muncească la piață sau în horticultură

Fostul şef al Secţiei demedicină internă a Spitalului Militar, care a pensionat ilegal angajați dincadrul Penitenciarului Arad, a fost condamnat să muncească la piață sau în horticultură.

Medicul Eugen Poşiar, acuzat de luare de mită de procurorii DNA Timişoara, a fost condamnat decătre Tribunalul Timiș la trei ani cu suspendare, fiind obligat să presteze 100 de zile de muncă neremunerată, în folosul comunităţii, la SC Pieţe SA sau la SC Horticultura SA.

Tribunalul Timiş i-a mai aplicat inculpatului pedeapsa complementară, şi anume, interzicerea exercitării unor drepturi civice pe o perioadă de trei ani de la rămânerea definitivă a sentinţei.

De asemenea, instanţa a dispus confiscarea sumei de 2.200 lei primită de la investigatori, a sumei de 428.000 lei, reprezentând venituri dobândite în perioada 2012-2018 şi a sumei de 743.255 lei, reprezentând sume ridicate cu ocazia percheziţiei domiciliare, precum şi a două monede de metal preţios, în valoare de 5.200 lei, ridicate la percheziţia domiciliară. În același caz a mai condamnată la 4 luni cu suspendare și o asistentă medicală.

Hotărârea poate fi apelată în 10 zile de la comunicare.

Peste 70 de angajați, pensionați în schimbul mitei

Potrivit anchetatorilor, începând cu luna noiembrie 2016, în rândul personalului Penitenciarului Arad s-au intensificat preocupările legate de pensionare medicală, pensia fiind aproximativ egală cu venitul salarial. În schimbul unor sume de bani, cei interesați apelau la medicul Eugen Poşiar, care, în situaţia în care nu identifica afecţiuni ce puteau reprezenta un impediment în desfăşurarea activităţii profesionale a „solicitanţilor”, proceda la stabilirea unui diagnostic nereal, afecţiuni cardiace despre care afirma că nu pot fi stabilite cu exactitate pe fondul lipsei unei aparaturi performante, probleme pulmonare ori alte afecţiuni grave. Medicul acorda concedii medicale pe care le prelungea până la limita a 90 de zile sau întocmea actele necesare programării în faţa comisiei de specialitate.

Ulterior, în baza documentelor puse la dispoziţie, membrii comisiei declarau persoanele respective „apt limitat”, aspect care le permitea acestora să iasă la pensie.

Peste 70 persoane din cadrul Penitenciarului Arad cu vârste cuprinse între 40-48 ani s-au pensionat în acest mod.