Mai multe slujbe speciale de pomenire au fost oficiate, miercuri, la Arad în memoria poetului național Mihai Eminescu, de la a cărui naștere se împlinesc 170 de ani, informează pagina de internet a Arhiepiscopiei Arad, arhiepiscopiaarad.ro.
După Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala Arhiepiscopală din Arad, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, din care a făcut parte şi Arhid. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial, a săvârşit o slujbă de pomenire pentru poetul naţional Mihai Eminescu. La finalul acesteia, Chiriarhul arădean a vorbit despre importanţa poetului naţional Mihai Eminescu. Ca cinstire a Maicii Domnului, poetul a compus şi poezia Rugăciune, pe care, la finalul slujbei de pomenire, au interpretat-o Ierarhul dimpreună cu toţi cei prezenţi.
În Catedrala Veche din Arad, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului împreună cu Părinţii consilieri eparhiali: Pr. Teodor Pavel şi Arhid. Mircea Proteasa, Pr. Flavius Petcuț, Protopop al Aradului, Pr. Cristinel Ioja, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad şi Pr. Pompiliu Gavra, directorul Seminarului Teologic Ortodox din Arad, au săvârșit o slujbă de pomenire pentru poetul național Mihai Eminescu și pentru toți oamenii de cultură ai poporului român, astăzi fiind și Ziua Culturii Naționale.
La această slujbă de pomenire au fost prezenți și elevii Seminarului Teologic Ortodox din Arad, însoțiți de cadrele didactice de la această unitate de învățământ. La final, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul a evocat personalitatea poetului național Mihai Eminescu, care în anul 1868 a poposit o lună în cetatea Aradului și a amintit pe corifeii culturii române, trecuți în veșnicia lui Dumnezeu.
De asemenea, ierarhul a făcut o prezentare a importanţei Zilei Culturii Naţionale.
Poetul Mihai Eminescu s-a născut pe data de 15 ianuarie 1850 la Botoșani și a trecut la cele veșnice în data de 15 iunie 1889, în București. Două zile mai târziu, Eminescu a fost înmormântat la umbra unui tei din cimitirul Bellu din Capitală. A fost ales post-mortem (28 octombrie 1948) membru al Academiei Române.
Sursa foto: arhiepiscopiaaradului.ro