Arad: Ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș: Administrațiile locale au termen până pe data 10 iunie ca să ecologizeze cursurile de apă

Administrațiile locale au termen până pe data 10 iunie să desfășoare acțiuni de ecologizare cursurilor de apă care trec prin localități, în contextul în care multe râuri din România sunt pline de PET-uri și gunoaie, a declarat, miercuri, la Arad ministrul Apelor și PĂdurilor. Ioan Deneș spune însă că educția civică a fiecăruia, ca să nu mai arunce gunoaie la întâmplare.

„Anul trecut, am avut o acţiune de voluntariat în care am vrut să dăm un semnal foarte clar că toate peturile şi toate gunoaiele aruncate pe malul cursurilor de apă la final, din acele zone de pâraie, ajung în râuri şi mai departe în acumulări. La acţiunea de voluntariat am colectat la (Lacul – n.r.) Izvorul Muntelui, pe Bicaz, 250 de tone de astfel de plutitori (peturi – n.r.). Sigur, există legislaţie în vigoare (…) prin care se pot da amenzi autorităţilor publice locale care nu respectă partea de colectare a acestor deşeuri”, a declarat, la Arad, ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneș.

El a adăugat că multe dintre deşeuri ajung în acumulările de apă folosite la alimentarea populaţiei.

„Fiecare pet pe cate îl aruncăm, aceste peturi ajung în final în natură, în pădure sau pe cursurile de apă, în acumulări, aceste acumulări de fapt fiind apa brută pe care o punem la dispoziţia staţiilor de tratare şi ajunge la robinet ca apă potabilă”, a declarat Ioan Deneş.

Ministrul a spus că primăriile au primit deja un termen să ecologizeze cursurile de apă.

„Până în data de 10 iunie, am solicitat, printr-o adresă trimisă de administraţiile bazinale către autorităţile publice locale, să facă acţiuni de ecologizare a cursurilor de apă care trec pe raza localităţilor lor, acele pâraie necadastrate”, a mai declarat ministrul Ioan Deneș.

Deneş a mai declarat că „cel mai important lucru ţine de educaţia civică a fiecăruia dintre noi’ pentru a păstra natura curată”, dar „Garda de Mediu trebuie să-şi intre în atribuţiile pe care le are conform legii, împreună cu reprezentanţii de la Apele Române”.

Ministrul Ioan Deneș este, miercuri, în județul Arad, împreună cu directorul general al Administraţiei Naţionale „Apele Române” (ANAR), Victor Sandu, şi de directorul RNP ROMSILVA, Gheorghe Mihăilescu, pentru a verifica mai multe investiții realizate de către minister.