Momente emoționante, miercuri, la Catedrala Ortdoxă Veche dincentrul Arad, care și-a sărbătorit hramul, la „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”.
Conform paginii de internet a Arhiepiscopiei Aradului, cu acest prilej, în seara zilei de ajun a sărbătorii, s-a oficiat slujba Privegherii: Vecernia cu Litie și Utrenia, după care a avut loc o procesiune, în jurul catedralei, cu icoana hramului și o părticică din moaștele Sfântului Ioan Botezătorul, aflate în vistieria catedralei.
În dimineața zilei de sărbătoare, la ora 9, s-au oficiat Acatistul Sfântului Ioan Botezătorul și slujba Ceasurilor. În continuare, ierarhii arădeni, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei dimpreună cu Preasfinţitul Părinte Emilian Crişanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului, înconjuraţi de un numeros sobor de preoți și diaconi, au săvârșit Sfânta Liturghie arhierească, în prezența oficialităților locale și a unui mare număr de credincioși.
La finalul Sfinte Liturghii, s-au binecuvântat prinoasele aduse în cinstea Sfântului Ioan Botezătorul, apoi s-a săvârșit Parastasul pentru ctitorii, slujitorii și binefăcătorii Catedralei Vechi.
Hramul Catedralei Vechi s-a încheiat prin Taina Sfântului Maslu și Paraclisul Sfântului Ioan Botezătorul.
Răspunsurile liturgice la aceste slujbe, au fost date de Corul de tineret, dirijat de conf. univ. dr. Mircea Buta și de cântăreţii stranei Catedralei.
Locul pentru construirea bisericii a fost ales în 1855, iar lucrările au început în 1861. Pe data de 17 septembrie 1865 a avut loc târnosirea noii biserici și anexarea la Episcopia Aradului a unei părți din Banat în contextul reactivării Mitropoliei Ortodoxe Române a Ardealului.
Conform wikipedia.org, principalii finanțatori ai construcției au fost familia Mocioni și bancherul Gheorghe Sina din Viena.
Cele două turnuri de la fațadă au fost supraînălțate în anul 1904. Cele două turnuri sunt prevăzute cu câte un orologiu pe fiecare latură.
Biserica a servit drept catedrală a Episcopiei Aradului de la ridicarea sa și până în anul 2009, când Catedrala Sfânta Treime din Arad, construită începând cu 1991, a dobândit funcția de catedrală.
Între 1962-1973 a slujit aici ca episcop de Arad Teoctist Arăpașu, ulterior patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.
Sursa foto: arhiepiscopiaaradului.ro