Arad: O nouă anchetă a DSP la Spitalul Județean din Arad pentru decese COVID-19 anunțate târziu. Între caz, o femeie a murit în 1 aprilie, dar decesul a fost făcut cunoscut abia pe data de 5 mai, când au mai fost anunțați 2 bărbați morți din 9 și 14 aprilie

Direcția de Sănătate Publică Arad a deschis o nouă anchetă la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, după ce ieri au fost decese cauzate de noul coronavirus au devenit cunoscute la mai bine de o lună de când acestea s-au produs, a confirmat directorul DSP, dr. Horea Timiș.

Mai exat, Grupul de comunicare strategică a anunțat, ieri la Arad, 5 decese. Dacă 2 s-au produs chiar ieri, celelalte s-au produs cu multă vreme înainte, chiar și cu mai mult de o lună înainte.

O femeie de 83 de ani, care era confirmată cu COVID 19 din 30 martie, a murit pe data de 1 aprilie, dar decesul a fost făcut cunoscut decătre autorități abia pe data de 5 mai.

De asemenea, în cazul unui bărbat de 72 de ani care a murit confirmat cu COVID 19 pe data de 9 aprilie și a altui bărbat de 82 de ani, care a murit în 13 aprilie, confirmarea infectării făcându-se pe data de 14 aprilie, cazurile au fost făcute publice tot pe data de 5 mai.

Concluziile și măsurile vor fi anunțate în cursul zilei de miercuri.

Vă reamintim, zilele trecute, un medic dincadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad a fost amendat cu 5.000 de lei dupăce nu a raportat la timp un deces cauzat de noul coronavirus. Atunci era vorba despre o Femeie de 80 ani, care a decedat pe data de 8 aprilie, însă decesul a devenit cunoscut abia pe data de 30 aprilie.

Medicul coordonator al secției Boli Infecțioase Adulți COVID19, care funcționează în fostul spital TBC, medicul Adrian Wiener, care este și senator USR, a reacționat pe contul său de Facebook în legătura cu aceea amendă aplicată unei doctorițe. Adrian Wiener spunea că decesul a fost anunțat prin e-mail la DSP Arad, la câteva ore când s-a produs, și a acuzat DSP că nu a ținut cont de acel mail și a raportat decesul abia după 3 săptămâni. Medicul Adrian Wiener considera că aplicarea unei amenzi este o măsură mult prea aspră, putându-se aplica un avertisment.

Conducerea DSP Arad susținea în schimb că trimiterea unui mail este facultativă și că metodologia se referă doar la rapoartea telefonică de urgență a fiecărui deces, iar procedura trebuie respectată decătre toții medicii. În ceea ce privește aplicarea unei amenzi și nu a unui avertisment, reprezentații DSP Arad au considerat abaterea gravă pentru că influența în mod negativ o statistică ce are repercursiuni internaționale.