Arad: O nouă grădiniță pentru copiii românilor din Ungaria

O nouă grădiniță, la care sunt educați copiii etnicilor români din orașul Bătania (Battonya), Ungaria, a fost inaugurată, zilele trecute, (3 aprilie) ca urmare a mai multor lucrări de modernizare și extindere.

La eveniment au fost prezenți, printre alții, Preasfințitul Siluan, episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, secretarul de stat pentru culte și naționalități, din Ungaria, Soltész Miklós, și consulul general al Romaniei la Gyula, ES Florin Trandafir Vasiloni.

În cadrul întrevederii celor doi oficiali, demnitarul ungar a reiterat dorința guvernului Ungariei de a dezvolta relația bilaterală ungaro-română iar diplomatul român a subliniat atenția permanentă acordată de România păstrării identității culturale, lingvistice, etnice și religioase a comunității istorice românești din Ungaria.

Conform directorului adjunct al Școlii Generale și Grădiniței „Lucian Magdu” din Bătania, Ibolya Şutea, aici există învățământ în limba română din anul 1793, iar din 1958, la inițiativa unor familii, s-a înființat și grădiniță cu predare bilingvă, și în limba română. Mai multe decenii, aceasta a funcționat într-una dintre clădirile de la parohia ortodoxă română din Bătania, cu o grupă mixtă și un efectiv relativ mic de copii. În 2006, a fost achiziționată clădirea unei foste școli din localitate, care a fost recondiționată și amenajată potrivit cerințelor secolului al XX-lea, pentru grădiniță care practic s-a mutat aici, iar în anul 2018, crescând treptat numărul copiilor care au fost înscriși la grădiniță, printr-un proiect european a fost extinsă și modernizată această clădire, astfel încât să poată fi cuprinse în ea ambele grupe de copii care învață aici. Proiectul a fost înaintat în comun de grădinița din Bătania, împreună cu AȚRU și cu Consiliul Județean Békés (Bichiș), lucrările au durat circa 6 luni, iar din 11 martie 2019, grădinița și-a reluat practic activitatea în imobilul modernizat, restaurat și extins. La Grădinița din Bătania învață în prezent un număr de 46 de copii, împărțiți în două grupe, sub îndrumarea a 3 educatoare, 2 alte persoane auxiliare și a unui asistent pedagogic.

În aceaşi zi, PS Siluan, împreună cu secretarul de stat Soltész Miklós și consul general Florin Vasiloni, alături de ceilalţi oficiali, au făcut o vizită și la biserica ortodoxă românească și vechea casă parohială din localitate, imobile ce urmează a fi renovate în viitor.

În deschidere, au fost intonate imnurile naționale ale celor două Țări: Ungaria și România și a fost ținut un moment de reculegere în memoria lui Tiberiu Iuhas, președintele ATRU, decedat recent.

Sursa foto: ES Florin Trandafir Vasiloni, Consulul României la Gyula