Arad: Patronatul Român acuză că limitarea muncii zilierilor necalificați pune în pericol locuri de muncă și afaceri

Patronatul Român cere Guvernului să găsească rapid modalități de soluționare prin cele mai adecvate forme legislative, la problemelor provocate antreprenorilor de ordonanța care limitează munca zilierilor necalificaţi doar în agricultură, silvicultură sau pescuit, au anunțat, marți preşedintelui Patronatului Român, Gheorghe NAGHIU, și preşedintele Filialei Judeţene Arad a Confederaţiei Patronatul Român ing. Ioan Marin CRIŞAN.

17 domenii rămân astfel descoperite, printre care colectarea, tratarea și eliminarea deșeurilor nepericuloase; recuperarea materialelor; comerț cu ridicata alproduselor agricole brute și al animalelor vii; activități de organizare a expozițiilor, târgurilor și congreselor; hoteluri și alte facilități de cazare; activități de alimentație (catering) pentru evenimente; activități de interpretare artistică – spectacole; activități de gestionare a sălilor de spectacole; activități de întreținere peisagistică – plantarea, îngrijirea și întreținerea de parcuri și grădini; creșterea materialului săditor; operațiuni de îngrijire/curățare a pomilor, activități ale pepinierelor, cu excepția celor pentru arbori de pădure; activități ale grădinilor zoologice, botanice și ale rezervațiilor naturale; creșterea și reproducția animalelor semidomesticite și a altor animale; etc.

Conform preşedintelui Filialei Judeţene Arad a Confederaţiei Patronatul Român, ing. Ioan Marin CRIŞAN, acest lucru aduce grave prejudicii atât mediului de afaceri, în special din zona întreprinderilor mici și mijlocii, preponderent românești, cât și unui număr apreciabil de cetățeni care nu au nicio calificare. Pe de altă parte, patronii, presați de deja de creșterea cheltuielilor nu își vor permite să angajeze personal calificat, așa că își vor reduce activitatea sau vor închide afacerile.

„Decizia produce grave prejudicii atât mediului de afaceri, în special din zona întreprinderilor mici și mijlocii, preponderent românești, cât și unui număr apreciabil de cetățeni care, neavând calificare, pentru a supraviețui aveau doar șansa prestării unor astfel de meserii, în majoritatea covârșitoare a cazurilor, acesta fiind singurul venit al familiilor lor. În consecință, prin aceste măsuri, în loc să câștige, statul pierde surse de venit importante. În primul rând, pentru că patronii, afectați deja de creșterea, de la o lună la alta, a cheltuielilor cu chiriile, energia, transporturile ș.a.m.d., nu își vor permite să angajeze personal calificat și își vor diminua activitățile sau chiar își vor închide afacerile. În al doilea rând, dar la fel de important, persoanele rămase fără activitate din cauza acestei decizii dramatice si fără viziune, vor deveni povară pentru comunitățile din care fac parte, care se vor vedea nevoite să le acorde asistență socială”, a mai declarat preşedintelui Filialei Judeţene Arad a Confederaţiei Patronatul Român, ing. Ioan Marin CRIŞAN.