Arad: Pesta porcină africană se extinde în Arad. S-a ajuns la 8 focare și circa 90 de porci domestici uciși

Pesta porcină africană se extinde, în județul Arad.

Conform directorului executiv al Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Arad, medicul Viorel Agud, 2 noi focare au fost confirmate în 2 gospodării din satul Cintei, comuna Zărand, unde au fost uciși 11 porci.

Opt focare sunt în evoluţie în acest moment în judeţul Arad, două în gospodării din satul Sânpetru German, două la mistreţi de pe fondul de vânătoare al acestui sat, un focar într-o gospodărie din comuna Zădăreni, un focar confirmat în comuna Felnac și cele 2 focare din satul Cintei.

În ultimele 13 zile, în județul Arad au fost uciși circa 90 de porci domestici din gospodăriile localnicilor, în timp ce vânătoarea mistreţilor de pe fondul de vânătoare din Sânpetru German continuă, până la eliminarea celor aproximativ 140 de animale sălbatice din zonă, care ar fi responsabile de răspândirea virusului.

Autoritățile au luat mai multe măsuri pentru prevenirea extinderii virusului. Printr-un ordin al prefectului Aradului, Florentina Horgea, activitățile în păduri sunt interzise în tot județul, la fel și culegerea ciupercilor sau fructelor de pădure sau comercializarea porcilor fără documente sanitare.