Peste 100 de persoane, de toate vârstele, inclusiv copii, au participat, marți, la o comemorare a victimelor din clubul Colectiv din București, care a avut loc cu începere de la ora 19.00. în Piața Avram Iancu din spatele Teatrului Clasic Ioan Slavici Arad, din centrul municipiului Arad.
Cei prezeți au aprins candele și lumânări și au lăsat flori și mesaje în aminitirea celor care au murit.
Printre participanți s-au aflat cca 25 de motociliști. Pe una dintre motociclete s-a aflau o coroană de flori care avea cifra 3, de la cei 3 ani trecuți de la trageia din clubul „Colectiv”.
Conform lui Marius Cădariu, din partea Comunității Motociliștilor din Arad, „am venit cu motociletele după cum se vede. Cuvintele nu își au rostul, am venit că ne amintim de cei plecați la stele și, totodată, de cei rămași cu traume fizice și psihice pe tot restul vieții. Evenimentul este dedicat comemorării a 3 ani de la tragicul incident „Colectiv”. Este organziat decătre comunitatea motociliștilor arădeni, comunitate din care fac parte mai multe cluburi, dar după cum se vede nu se face distincție între cluburi. Am venit ca să ne aducem aminte de cei plecați la stele. Și totodată de cei care au rămas în suferință, cu traume fizice și psihice pentru tot restul vieții. Sperăm să dăm un semnal de alarmă ca așa ceva să nu se mai întâmple și de asta, depinde numai de noi, de fiecare în parte”.
Ce zic oamenii: cum s-a schimbat România
„Da, s-a schimbat foarte mult în rău. În rău din păcate. Am intrat într-o conjurație a imbecililor, cum spun eu, sperăm ca acest eveniment să fie un semnal, să nu mai fim complici, ca aceste evenimente nu o să mai aibă loc. Sperăm ca aceste evenimnte să nu mai aibă loc și cu ajutorul fiecăruia dintre noi, să refuzăm să intrăm în vâltoarea corupției. (…) Nu s-a schimbat nimic în ultimii 3 ani. Sau mai bine zis, s-a schimbat în rău. Ar trebui să ne gâdim fiecare ce am făcut în perioada asta, de ce s-a întâmplat în tragicul eveniment. Probabil că am fost părtași, cu voie sau fără de voie. Fiecare ar trebui să ne gândim ca să nu intrăm în cloaca asta a conjurației imbecililor”, a mai declarat Marius Cădariu.
„Sincer nu cred că s-a schimbat nimic, nu văd nicio schimbare, aș vrea să se schimbe, să fie ceva mai bine pentru tineri, dar nu văd să se schimbe, dar aceleași fețe, aceleași reguli, nu e nimic nou, schimbat, nicio îmbunătățire nu văd. Am venit aici în memoria celor căzuți, drept omagiu sau moment de recunoștință. Sincer mă așteptam să fie puțin mai multă lume. (…) Este important să nu se uite și să se facă ceva, să se întâmple ceva ma bun, pentru viitor, pentru copiii noștri”, a declarat un bărbat.
„Am venit ca să aduc un omagiu celor care putea să fie cu noi, să fie în viață și să nu moară pentru niște oameni care nu își fac treaba, nu își fac datoria. În ultimii 3 ani s-au schimbat lucrurile, dar în rău, s-a înrăutăți, în sensul că cei care ar trebui să-și facă treaba continuă să-și vadă interesul propriu și nu se întâmplă nimic pentru țară, pentru România, se întâmplă ca să ajungă fiecare unde vrea și mai ales să scape de ce ar putea să i se întâmple”, a declarat o femeie.
„Pe coliva copiilor decedați stau multe bomboane românești, bomboane românești de foarte proastă calitate. În 3 ani de zile nu s-a schimbat absolut nimic, sistemul a rămas același. Mă aflu aici în calitate de părinte. Și vreau ca părinții acestor copii să știe că sunt oameni alături de ei, nu le va alina prezența noastră durerea, dar le va transmite un mesaj de empatie, în primul rând, și autoritățile vor ști că există oameni care încă ceva de spus”, a declarat o altă femeie.
„Cu toții regretăm tragicul eveniment care s-a produs în urmă cu 3 ani. Și regretăm mai mult că nu s-a schimbat nimic. Dimpotrivă, eu personal consider că lucrurile s-au înrăutățit după acel tragic eveniment. Toate comunicatele pe care le aud nu fac decât să tragă un semnal că în continuare nu suntem pregătiți, ca societate, să suportăm asemenea tragedii cu demnitate și cu eficientă. Cred că atitudinea politicienilor față de popor, pe care ei cred că îl reprezintă, dar ei se reprezintă pe ei. Da, este foarte important ca să nu uităm acest moment pentru că dacă nu ne cunoanștem defectele și lipsurile nu ne putem îndrepta niciodată”, a declarat un bărbat.
„Am venit să comemorăm, poate totuși cineva ne vede în țara asta. Moartea tinerilor din Colectiv, au trecut trei ani, nu știm de nicio schimbare în bine. Din ce ne spun miniștrii, avem 11 paturi de mare arși în România, dar nu vrem ca să recunoaștem că suntem la același nivel ca acum 3 ani, din păcate”, a declarat un tânăr.
„Nu cred că s-a schimbat nimic în ultimi 3 ani. Eu cred că toți suntem devină cumva pentru ce s-a întâmplat atunci, pentru că perpetuăm mai departe, facem prea puține din ce ne-am propus atunci, ne-am propus o schimbare atunci, dar schimbare așteptăm de la alții. Toată lumea vrea schimbare în clasa politică, dar clasa politică e formată din oameni, oamenii suntem noi, ar trebui fiecare ca să ne implicăm mai mult dacă vrem schimbare, ori asta nu văd să se întâmple, alegem mereu ca să dăm vina pe alții. Este foarte important să nu uităm acel moment, dacă uităm o să repetăm, sistemul care a omorât este același, s-a schimbat prea puțin din el, din ce am văzut din reportaje, din mărturiile celor care au trecut mai departe. Din calvarul lor nu am învățat nimic. Iar cei care trebuiau să se ocupe nu cred că au făcut mai nimic, condițiile sunt aceleași în spitale în continuare”, a declarat un bărbat.
Printre răniți, Andrei Găluț, din Arad, solistul trupei „Goodbye to Gravity”
Ca urmare a incendiului din clubul Colectiv, din data de 30 octombrie 2015, şi-au pierdut viaţa 64 de oameni şi alţi peste 160 au fost răniţi. O a 65-a persoană a murit, după ce s-a sinucis 2 ani mai târziu, ca urmare a traumelor suferite.
Incendiul a izbucnit din cauza unor artificii aprinse în timpul unui concert şi s-a extins rapid.
Printre cei răniţi se află singrul supravieţuitor al trupei Goodbye to Gravity, arădeanul Andrei Găluţ, care a suferit mai multe intervenții medicale, în străinătate, în Germania și Olanda.
Andrei Găluţeste solistul trupei Goodbye to Gravity şi este singurul supravieţuitor din cadrul formaţiei. În urma incendiului, 4 dintre cei 5 membrii ai trupei şi-au pierdut viaţa. Este vorba despre chitariştii Vlad Ţelea şi Mihai Alexandru, toboşarul Bogdan Enache şi Alexandru Pascu. Şi iubita lui Andrei, Mădălina Strungaru a murit în urma tragediei. Membrii trupei Goodbye to Gravity şi-au lansat cel de-al 2lea album în seara în care a izbucnit incnediul în club.