Arad: Primăria Municipiului Arad va transfera Cazarma Gai către Ministerul Apărării. Primarul Gheorghe Falcă: „suntem interesați de a o obține în final Cetatea”

Primăria Municipiului Arad și Ministerul Apărării Naționale par să fi ajuns la o înțelegere asupra Cetății Aradului. După ce ministrul Mihai Fifor i-a trimis o scrisoare primarului Gheorghe Falcă, în care acuză municipalitatea că nu și-a respectat obligațiile și cere primăriei să transfere către minister cazarma din Gai, primarul Gheorghe Falcă a anunțat, marți, că este de acord cu transferul.

Conform primarului Municipiului Arad, Gheorghe Falcă, „decizia municipalității: vom respecta cererea Ministerului Apărării, Aradului i s-a furat anul acesta 16 milioane de euro, de aceea credem că noi fiind buni contribuabili, Guvernul României poate să-și asume financiar banii pentru reabilitarea Unității Militare Gai și construcția unor noi pavilioane în acea unitate. Apoi se va face transferul Armatei din Cetate către Unitatea Militară Gai și, în final, se poate face transferul Cetății Aradului către municipalitate. Am solicitat Statului Major o întâlnire exact pentru a pune pe hârtie toate documentele cap-coadă pentru acest transfer, noi vom îndeplini toate condițiile Statului Major General de a realiza acest transfer, de a nu isca vreo piedică, pentru că suntem interesați de a o obține în final Cetatea în administrarea municipalității”.

Gheorghe Falcă spune că primăria nu a putut face lucrări efective în cazarma Gai, așa cum se angajase, pentru că Ministerul Apărării Naționale nu i-ar fi dat avizele cerute.

„Așa cum ați văzut din documentele prezentate decătre riprimăriei, de 2 ani de zile, Ministerul Apărării nu emite un aviz pentru realizarea investițiilor la Unitatea Militară Gai. Astăzi, prin documentul solicitat decătre Ministerul Apărării Primăriei se confirmă de fapt blocajul, mai mult de atât, se confirmă că studiile noastre sunt corecte pentru că dânșii le solicită și evident se confirmă faptul că în acest moment Cetatea nu este a Primăriei, ci este a Minsiterului și Ministerul are obligația să întrețină clădirile din Unitatea Militară Cetate”, a mai declarat primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă.

Conform estimării municipalității, lucrările din cazarma Gai costă 11 milioane de euro: 5 milioane de euro restararea clădirilor existente și 6 milioane de euro, noile construcții.

Ministrul Apărării, Mihai Fifor, scrisoare pentru primarul Gheorghe Falcă

Ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, care este și senator PSD Arad, a a anunțat, vineri, că a dispus măsuri în vederea urgentării introducerii Cetății Aradului în circuitul civil. Ministrul i-a trimis o scrisoare primarului Gheorghe Falcă în care cere să se treacă cazarma din cartierul Gai, aflată acum la municipalitatea, înaopoi la minister, pentru ca MAPN să o reabiliteze cu bani de la bugetul de stat, iar în final, aici să fie mutați militarii care se află în Cetatea Aradului în acest moment.

Conform unei hotărâri de Guvern din 2010, Primăria a primit Cetatea cu obligația de a repara cealaltă cazarmă și să transfere către M.Ap.N. a 250 de aparamente realizate prin programe ale Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe. Practic, ministerul apărării susține că nu poate face investiții în niciuna dintre cazărmi pentru că ambele sunt la municipalitate. În Cetate sunt militarii, în Gai, municipalitatea nu a făcut nimic în afara unor licitații pentru studii tehnice.

Ministerul spune că în condițiile în care nu mai poate face investiții în Cetatea Aradului, care este în domeniul public al municipiului Arad, zona se degradează tot mai mult, riscă să devină ruine și prezintă condiții improprii.

Cetateta Aradului, construită decătre împărăteasa Maria Theresa şi de fiul ei Iosif al II-lea

Cetatea Aradului se întinde pe mai multe zeci ha în centrul Aradului, este unul din cele mai importante monumente istorice existente, în momentul de faţă, în zona de vest a ţării. Planul a fost aprobat personal de împărăteasa Maria Theresa şi de fiul ei Iosif al II-lea, iar cetatea a fost construită între după sistemul Vauban, în formă de dublă stea cu 6 colţuri, între anului 1763 şi 1783. Până în1918 cetatea a fost una din cele mai mari închisori militare ale Imperiului austro-ungar. Cetatea este una dintre cele mai bine cetăţi Vauban coservate în estul Europei, un avantaj fiind tocmai faptul că este în grija militarilor.