Arad: Plata online a taxelor și impozitelor locale în Arad a crescut în 9 ani de mai bine de 10 ori

Plata online a taxelor și impozitelor locale în Arad a crescut în 9 ani de mai bine de 10 ori, ,Aradul fiind printre primele oraşe din ţară care punea la dispoziţia cetăţenilor aceste serviciu modern, se arată într-un bilanț prezentat vineri decătre Primăria Municipiului Arad.

Sistemul de plată online este activ încă din 2009, iar atunci au plătit în acest mod 1.095 de persoane. După 9 ani, în 2018, numărul celor care au ales această modalitate a ajuns la 11.786 în 2018. Și încasările au crescut mult… de la 609.000 lei în 2009, la 8,1 milioane lei în 2018.

Taxele și impozitele locale pe anul 2019 se pot plăti cu începere din data de 11 ianuarie pentru online și cu începere din data 14 ianuarie 2019 pentru celelalte modalități de plată…. cea cu numerar cu card bancar prin POS.

Taxele și impozitele locale din 2019, la fel ca și cele din 2018, cu câteva mici excepții

Pe de altă parte, impozitele şi taxele locale pentru anul 2019 se menţin la nivelul celor din acest an. Cu toate acestea este posibil ca unii cetăţeni să resimtă o uşoră creştere în cazul anumitor dări locale, generată de rata inflaţiei care era de 1,3% la data de 31 decembrie 2017. Majorarea cu acest procent se va aplica la impozitul pe clădiri rezidenţiale şi mijloace de transport cu o capacitate cilindrică mai mare de 2000 de centimetri cubi. Întrucât aceste impozite aveau valori minime, se impunea, conform legii, indexarea lor cu rata inflaţiei.

Conform viceprimarului municipiului Arad, Călin Bibarț, „în urmă cu doi ani de zile, legislativul – Parlamentul – a schimbat legea şi, dacă până atunci, guvernul majora baza de impozitare cu inflaţia, acum, acest lucru se face prin hotărâre de consiliul local. Anul trecut, având deflaţie, practic nu a fost cazul să se aplice acel procent de inflaţie. Anul acesta, având o inflaţie de 1,3%, legea prevede ca acest procent să se aplice la unii indicatori. De aceea, e posibil ca unii dintre cetăţenii noştri să remarce mici diferenţe. De aici provin: din aplicarea unui act normativ; nu este vorba de voinţa Primăriei sau a Consiliului Local Municipal”.